Suđenje Mektiću i drugima

  • 08.10.2020. 17:59

Na suđenju bivšem ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću i drugim optuženim za zloupotrebu položaja, vlasnik i direktor štamparije Optigraf Nenad Petrović rekao je da je tokom trogodišnje saradnje sa Ministarstvom bezbjednosti realizovao poslove ukupne vrijednosti 13.000 KM.

Ovaj svjedok Tužilaštva BiH istakao je da je da se ne sjeća kako je krenula ta saradnja, objasnivši da se njegov sin Srđan bavio marketingom i kontaktirao sa potencijalnim klijentima.

- Prvi posao sa Ministarstvom bezbjednosti odnosio se na štampanje letaka u projektu prekogranične saradnje sa Crnom Gorom. Јa sam sve kontakte s njima ostvarivao preko mejla i telefona - rekao je Petrović.

On je potvrdio da je sa firmom Vizija iz Istočnog Sarajeva godinama sarađivao i da su za vrijeme lokalnih izbora 2014. godine, po njihovoj narudžbi štampali reklamni materijal za jednu tek formiranu stranku.

- Negdje 2014/2015. godine saznao sam da je Vizija, osim vlasnika Vladana Јeftovića, imala i suvlasnika, nekog Igora, kojeg ne znam - rekao je Petrović.

Mireli Kanlić, braniocu Igora Golijanina, svjedok je rekao da je poslove sklapao sa Јeftovićem, dodajući da se sa njenim klijentom susreo samo jednom.

Petrović je na kraju svjedočenja rekao da Mektića, osim na televiziji, danas prvi put vidi uživo.

Srđan Petrović, sin Nenada Petrovića, rekao je tokom svjedočenja da je u Optigrafu neformalno radio na poslovima marketinga i komunikaciji sa klijentima.

- U Ministarstvu bezbjednosti prvi put sam 2015. godine kontaktirao Bojana Mališa na preporuku Igora Golijanina. Golijanina sam jednom vidio kad sam se sreo sa Јeftovićem, a nakon toga smo se vidjeli nekoliko puta i neobavezno razgovarali o poslovima za štampanje - ispričao je Srđan Petrović.

On je dodao da su jednom štampali "brošure na kojima su bili plameni" i da pretpostavlja da je to nešto bilo u vezi sa vatrogastvom.

Svjedok je naglasio da mu Golijanin nikada nije obećavao neke poslove, privilegije i povoljniji status u odnosu na druge ponuđače, te da nikada sa njim nije sklapao ugovore u Ministarstvu bezbjednosti.

Na Mektićevo pitanje da li se sa njim ikada upoznao i da li su nekada razgovarali, Srđan Petrović je odgovorio negativno.

Osim Mektića, optuženi su Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija.

Projekat se odnosio na nabavku vatrogasne opreme, angažovanje ljudi, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Mektić je optužen da je zloupotrijebio položaj na dužnosti ministra bezbjednosti, koju je donedavno obavljao, Golijanin u svojstvu šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoćnik ministra, dok je Garaplija optužen kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA Sarajevo.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i za grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Njima se stavlja na teret i kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanja fizičkih i pravnih lica, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Suđenje će biti nastavljeno 22. oktobra.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.