Sud BiH

Suđenje za Veliki park: Optuženi Pušina tvrdio da za zarobljenike nije čuo od Vikića

  • Извор: СРНА
  • 22.10.2021. 20:41

Na suđenju u Sudu BiH za ratni zločin nad osam zarobljenih pripadnika JNA srpske nacionalnosti 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu, optuženi Jusuf Pušina rekao je da ga optuženi Dragan Vikić nije nazvao nakon ubistva zarobljenika 22. aprila 1992. godine, iako je tokom istrage ostavio mogućnost da ga je Vikić privatno obavijestio.

Na pitanje Tužilaštva o izjavi iz istrage, u kojoj je ostavio mogućnost da ga je Vikić "možda privatno" obavijestio, iako nije imao osnova, Pušina je rekao da je to govorio hipotetički.

"Tvrdim da me nije obavijestio", naveo je optuženi.

On je rekao da je 23. aprila tadašnji načelnik policije u opštini Novi Grad Malik Krivić tražio ministra u vezi sa zarobljavanjem vojnika na Dobrinji.

Optuženi je rekao da je nazvao Asima Dautbašića iz Državne bezbjednosti i rekao mu da Krivić pita šta je sa zarobljenicima, prenosi Birn.

"Dobio sam odgovor da su razmijenjeni", naveo je Pušina, ističući da su to bila njegova prva saznanja o zarobljenicima.

Pušina, kao pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju, i Vikić, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava, optuženi su da nisu spriječili ni preduzeli mjere na kažnjavanju podređenih.

Zajedno sa Vikićem i Pušinom, sudi se i Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću.

Pušina je komentarisao tvrdnje Vikića da mu je na informaciju o zarobljenicima rekao da je u Kasindolskoj ubijeno 100 ljudi i uništena džamija.

Optuženi je naveo da je provjeravao medijske izvještaje i policijske biltene, te da je zaključio da tada na području Ilidže nije bila nijedna žrtva, a da džamija na tom mjestu nije ni postojala.

On je rekao da nisu tačni ni navodi Vikića da su se sreli na kolegijumu 23. aprila, kao ni da mu je on pokazao na Nedžada Herendu kao ubicu.

Na pitanje advokata Nikice Gržića o navodima da je bio na smotri jedinice Jusufa Juke Prazine, Pušina je rekao da bi se na te tvrdnje nasmijao da nije pred sudom.

"Nit sam bio, nit sam to odobrio", rekao je optuženi.

Na pitanja Vikićeve odbrane, Pušina je rekao da je komunicirao sa svim "slobodnim strijelcima", pa i sa Prazinom, te da se nastojalo da se uvedu u rezervni sastav radi kontrole i sankcionisanja.

Pušina je rekao i da je vršena istraga o ubistvu u Velikom parku.

Danas je saslušana i Sabina Čamo, koja je bila sekretarica u jedinici Jusufa Prazine.

Ona je rekla da se sjeća kada su ubijeni zarobljenici u Velikom parku i da je te večeri došao Prazina i zabranio da vojnici izlaze iz baze.

Prema njenim riječima, tada je u bazi bio i Čovčić.

"Tako je kod Juke bilo. Dođeš u bazu i čekaš dok ne stekneš njegovo povjerenje", rekla je Čamo.

Novo ročište zakazano je za 3. novembar, kada je planirano da Vikićeva odbrana uloži posljednji materijalni dokaz i Tužilaštvo BiH iznese završne riječi.

Za ratni zločin nad osam zarobljenih pripadnika JNA srpske nacionalnosti 1992. godine u Sarajevu sudi se bivšem komandantu Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova takozvane RBiH Draganu Vikiću i trojici saoptuženih.

U predmetu "Veliki park", osim Vikića, optuženi su pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje RBiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Prema optužnici, oni su bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

U optužnici je navedeno da su oni bili informisani i o stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura zarobljenih vojnika JNA, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalim tijelima još traga.