Nastavljene blokade sa nivoa BiH

Sudbina univerziteta u Srpskoj i dalje neizvjesna

  • 08.04.2019. 19:30

Ukoliko Enver Halilović ne upiše akreditovane univerzitete iz Republike Srpske u državni registar do kraja sedmice, Vlada Srpske će, između ostalog, pokrenuti inicijativu za njegovu smjenu. Halilović i dalje odbija da daje izjave za ATV. Haotična situacija razljutila je i studente, najviše jer se, bez potrebe, stvara negativna slika o univerzitetima iz Srpske.

"Imamo toliko toga pozitivnog da bi ovakve stvari prije svega pokvarile sliku. Umjesto da pričamo o pozitivnim stvarima, idejama, kako nešto unaprijediti, kako privući studente, ne samo naše, nego i strane," rekao je Milan Milišić, predsjednik Unije udruženja studenata Republike Srpske.

Iako se na trenutak učinilo da je Halilović popustio, preko noći promijenio je odluku. Stručne komisije odradile su svoj dio posla na univerzitetima i procijenile da su ispunjeni svi uslovi da se završi proces.

"Mi smo od komisije dobili veoma pozitivne ocjene, šta više najbolje u većini segmenata. Razgovarali smo sa njima, utisci su jako dobri i sama komisija je dostavila izvještaj koji je jako dobar. Ja se iskreno nadam da će se ovaj problem riješiti, jer su oba univerziteta ispunila sve svoje obaveze," kaže Biljana Antunović, prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Banjaluci.

Time se, Halilović praktično stavio iznad stručne komisije. Taj potez u Srpskoj nazivaju presedanom. 

"S obzirom da je Vlada još u februaru razmatrala inicijativu koja se odnosila na opstrukciju procesa reakreditacije do tog trenutka mi smo uputili inicijativu Savjetu ministara za utvrđivanje odgovornosti direktora agencija na bh nivou, zbog opstrukcije proces reakreditacije u Republici Srpskoj," kaže Biljana Vojvodić, direktor Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske.

"Mislim da su dva izlaza iz ove situacije: prvi je da direktor agencije iz BiH uvaži našu akreditaciju, i druga solucija je da delegacija EU u BiH dostavi njihovo mišljenje i eventualno pismo, koje bi se poslalo Briselu, da se uvaže ovi stavovi vlade i status reakreditovnih univerziteta sa teritorije Republike Srpske," rekao je Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Inicijativa za smjenu Halilovića upućena je Savjetu minstara, odakle još ne stiže odgovor, a kako stvari stoje, teško da će Halilović saminicijativno uvažiti reakreditaciju Srpske. U tom slučaju, čeka se delegacija Evropske Unije u BiH koja bi mogla da riješi problem. Tamo danas apeluju na sve relevantne aktere da pronađu rješenje i da privedu kraju proces akreditacije.

Evropska unija je u više navrata informisala relevantne domaće vlasti o mogućem uticanju procesa akreditovanja na Erasmus+ program, kako po pitanju budućeg učestvovanja u ovom programu, tako i u pogledu potencijalnih finansijskih posljedica po projekte koji se trenutno provode u okviru Erasmus+ programa.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.