Evropski sud za ljudska prava

Sud u Strazburu presudio zbog neodržavanja izbora u Mostaru

10:50, 29.10.2019.
Izvor: klix.ba
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu po tužbi Mostarke Irme Baralije protiv države Bosne i Hercegovine zbog neodržavanja izbora u gradu na Neretvi.

U današnjoj presudi Evropski sud za ljudska prava jednoglasno je presudio da je postojalo kršenje člana 1. Protokola br. 12 (opšta zabrana diskriminacije) Evropske konvecije o ljudskim pravima.

Nalaže se BiH da izmijeni relevantno zakonodavstvo, najkasnije u roku od šest mjeseci od pravosnažnosti ove presude.

Slučaj se odnosio na pravnu prazninu kojom je onemogućeno podnosiocu zahtjeva, lokalnoj političarki koja živi Mostaru, da glasa ili kandiduje se na izborima.

Sud je utvrdio da je ta pravna praznina stvorena neuspjehom vlasti da provedu Odluku Ustavnog suda BiH iz 2010.

Evropski sud je naveo da je neprovođenje presude Ustavnog suda dovelo do toga da su posljednji izbori održani 2008, te da od 2012. aktuelni gradonačelnik (Ljubo Bešlić) nema potreban demokratski legitimitet.

"Takva situacija je nespojiva s vladavinom zakona. Sud stoga nije mogao prihvatiti opravdanje vlasti za dugotrajno odlaganje izvršenja presude, odnosno poteškoće u sprovođenju odluke", kaže se u obrazloženju presude.

Takođe, navodi se da BiH nije ispunila svoju obavezu da poduzme mjere zaštite Irme Baralije.

Podsjećamo, Mostarci su posljednji put svoju lokalnu vlast birali 2008. godine. Ustavni sud BiH je u novembru 2010. godine zatražio djelimičnu promjenu Statuta Mostara, koji je 2004. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice Pedi Ešdaun, kao i izmjene Izbornog zakona BiH, ocjenjujući ih neustavnim.