Sud BiH uvodi prenos suđenja na Youtubeu, prvo emitovanje u predmetu "Novalić"

  • 19.02.2021. 16:41

Sud BiH počinje sa primjenom audio-vizuelnog prenosa suđenja u krivičnim postupcima putem Youtube platforme, odnosno posebno kreiranog i zaštićenog naloga za ovu pravosudnu instituciju, a prvi prenos biće realizovan u srijedu, 24. februara, sa suđenja u predmetu "Novalić i drugi".

Ovaj servis uskoro će biti dostupan na službenoj veb-stranici Suda, o čemu će javnost biti posebno informisana, saopšteno je iz Suda BiH.

Sud BiH koristiće vlastiti nalog na internet mreži pod nazivom "Sud Bosne i Hercegovine", a pristup će se ostvarivati putem mejla korisnika sa domenom "@gmail".

Korisnici naloga Suda biće novinari kojima se odobri prijava za upotrebu, službena lica u institucijama i organizacijama sa kojima Sud ima sporazum o saradnji, službena lica u institucijama i organizacijama koja vrše monitoring suđenja, te druga lica, uz obrazložen zahtjev, pri čemu će novinari koji prate suđenja pred Sudom imati prioritet u obradi prijava za korištenje naloga Suda.

Novinari, koji prate suđenja pred Sudom BiH, imaće prioritet u obradi prijava za korištenje naloga, a prijava za akreditovanje podnosiće se na obrascu, uz potpisanu izjavu o korištenju, te fotokopiju novinarske iskaznice.

Prijava novinara biće trajna i važiće do opoziva podnosioca ili dok je Sud ne ukine.

U saopštenju se dodaje da će prijava službenih lica važiti za određeno ročište ili krivični predmet, dok će zahtjev drugih lica važiti isključivo za određeno ročište.

Nakon odobrene prijave, svi su dužni da se najave za konkretan predmet i ročište do kraja radnog vremena u danu prije dana suđenja, a izuzetno najave na dan suđenja mogu biti uzete u razmatranje.

Iz Suda BiH pozivaju sve zainteresovane da se prijave za akreditovanje za prvi ovakav prenos suđenja, koji će biti realizovan 24. februara u predmetu "Novalić Fadil i drugi" od 10.30 do 12.00 časova iz sudnice šest.

"Naglašavamo da će se prenos suđenja u početnoj fazi vršiti samo iz jedne sudnice, a u dogledno vrijeme sistem će se razviti i u ostalim sudnicama za druge krivične predmete sa povećanim interesovanjem javnosti", navedeno je u saopštenju.

Za sva pitanja i dodatna pojašnjenja otvorena je službena adresa Odjeljenja (pios@sudbih.gov.ba).

Suđenje u predmetu "Fadil Novalić i drugi" u vezi sa nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina", u vlasništvu Fikreta Hodžića, zakazano je za 24. februar.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora za potrebe FBiH optuženi su i ministar finansija tog entiteta Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić. 

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.