Sarajevo

Sud BiH odbio da odredi pritvor osumnjičenima za zločine nad Srbima

  • 17.12.2020. 21:38

Sud BiH odbio je večeras prijedlog Tužilaštva BiH da odredi jednomjesečni pritvor za sedam bivših pripadnika takozvane Armije BiH osumnjičenih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti na području Zvornika i okoline.

Informaciju o odbijanju prijedloga za određivanje pritvora potvrdila je za "Avaz" Mirna Delalić, advokat Šemsudina Muminovića, ratnog komandanta 206. viteške zvorničke brigade.

Pripadnici Sipe, u saradnji sa MUP-om Tuzlanskog kantona i MUP-om Republike Srpske, uhapsili su juče na području Tuzle i Sapne Šemsudina Muminovića, Džema Galjića, Ćamila Ahmetovića, Rasima Omerovića, Asima Alića, Fadila Mujića i Ismeta Memića, saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Oni su osumnjičeni za ratni zločin počinjen prilikom napada na sela na području opštine Zvornik, u periodu od 8. oktobra 1992. do 6. jula 1994. godine, kao i zločin nad ratnim zarobljenicima kada je ubijeno 20 žrtava srpske nacionalnosti.

Oni su osumnjičeni da su, kao pripadnici Teritorijalne odbrane i takozvane Armije BiH, učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Zvornika i okoline, u ubistvima, namjernom nanošenju snažnog fizičkog ili duševnog bola, te povredama fizičkog integriteta ili zdravlja civilnom stanovništvu.

Počinjeni zločini prilikom napada na sela, kao i zločini nad ratnim zarobljenicima, rezultirali su ubistvima oko 20 osoba srpske nacionalnosti.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.