Američki stručnjak

Štuni: Sudovi u BiH izriču najmanje kazne za terorizam na Balkanu

  • 20.05.2019. 10:43

Prosječna kazna zatvora u BiH licima uključenim u aktivnosti u vezi sa terorizmom, uključujući borbe u Siriji ili pokušaj pridruživanja terorističkim organizacijama, iznosi godinu i 10 mjeseci, a sudovi u SAD za slične zločine u prosjeku su izricali 13,5 godina zatvora, rekao je američki stručnjak za spoljnu politiku i bezbjednost Adrijan Štuni.

Štuni je naglasio da su sudovi u BiH ljudima koji su uključeni u terorističke aktivnosti izrekli neke od najnižih kazni na Balkanu, koje su kao takve beskorisne ukoliko ne postoje programi za rad sa povratnicima sa stranih ratišta. 

"Prema mom mišljenju, društveni i nacionalni bezbjednosni rizik povratnika će se neizbježno povećavati ako ne bude postojao sveobuhvatan pristup za pravilno kažnjavanje onih koji nose krv na svojim rukama i otvoreno nastavljaju da podržavaju ideologiju `Islamske države`, te je potrebno rehabilitovati ostale, a posebno djecu", rekao je Štuni za "Večernji list", izdanje za BiH. 

On je dodao da je nerealno nadati se da će se takva lica sama od sebe rehabilitovati i reintegrisati u društvo kakvo je BiH, sa brojnim strukturnim problemima, visokom stopom nezaposlenosti i društveno-političkim pitanjima. 

"Moramo prihvatiti da se neki povratnici nikada neće odreći svoje ideologije ili odanosti `Islamskoj državi` i njihovim terorističkim ciljevima. Drugim riječima, oni nikada neće biti rehabilitovani i predstavljaće konstantnu prijetnju jer su spremni da umru za taj cilj", ukazao je Štuni. 

Američki ekspert je istakao da nisu svi simpatizeri "Islamske države" i terorističke ideologije u BiH otišli da ratuju i Siriju i Irak, tako da se povratnici neće vratiti na neutralan teren, te da, kada se raspravlja o povratnicima, ne treba zaboraviti i simpatizere koji nikada nisu otišli. 

Prema njegovim riječima, BiH od svih balkanskih zemalja na stranim ratištima ima najviše žena i djece. 

"Djeca se tretiraju kao žrtve jer nisu odabrala da odu ili da se rode u Siriji ili Iraku. Ipak, sa aspekta bezbjednosti nemoguće je ignorisati činjenicu da su neka od njih prošla vojnu obuku u terorističkim kampovima, da su veoma indoktrinisana, te da su učestvovala u borbama, čak i u pogubljenjima i odrubljivanju glava zatvorenicima", pojasnio je Štuni. 

On je dodao da će suočavanje sa tom djecom biti dugoročan izazov. 

Štuni je rekao da postoje dokazi da su brojne žene koje su otišle u Siriju i Irak radikalizovane i regrutovane u ime "Islamske države", te da su neke čak i učestvovale u borbama. 

"Efikasno suočavanje sa međunarodnim terorizmom zahtijevaće dugoročno strateško planiranje, kao i tehničko-finansijsku podršku kako bi bili izgrađeni neophodni kapaciteti", istakao je Štuni. 

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.