Snježana Novaković Bursać

Stravičnim konstrukcijama Komšić nameće Srbima kolektivnu odgovornosti

  • 01.03.2021. 15:57

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać smatra da član Predsjedništva BiH Željko Komšić želi da srpskom narodu nametne kolektivnu odgovornost putem stravičnih i lažnih konstrukcija što nije zabilježeno u poslijeratnoj BiH, a vjerovatno i u svijetu.

Bursaćeva je navela da Komšić to čini tako što nameće kolektivnu, nepostojeću odgovornost demokratski izabranim predstavnicima srpskog naroda, odnosno parlamentu Srpske.

Reagujući na Komšićevu izjavu povodom "trnskripta" Memorijalnog centra Srebrenica u kojoj poziva na okupljanje i određivanje u vezi sa nametanjem zakona o zabrani negiranja genocida u BiH, Bursaćeva je rekla da odavno u političkom diskursu BiH nije bilo radikalnije izjave.

"Usuđujući se da dovede u istu ravan Narodnu skupštinu Republke Srpske čak sa nacistima, kreatorima i izvršiocima holokausta, Komšić ne samo da čini dodatnu štetu odnosima u BiH, nego relativizuje i umanjuje najveće zločine i zločince 20. vijeka što su pripradnici nacističkog režima nesumnjivo bili", rekla je Bursaćeva Srni.

Ona je istakla da, s obzirom na činjenicu da izjava dolazi od drugog bošnjačkog člana u Predsjedništvu BiH istovremeno i "zlatnog ljiljana", jasna je i politička namjera ovakvih aktivnosti koja se može definisati kao urušavanje i degradacija kapaciteta Republike Srpske na sve moguće načine, uključujući i iskrivljenje činjenica o proteklom građanskom ratu u BiH.

"Imajući na umu istinu o događajima iz proteklog građanskog rata, kao i opredjeljenje srpskog naroda i njegovih predstavnika, Komšić i slični će morati da otupe otrovne oštrice, da odustanu od svojih namjera i prihvate realnost onakvu kakva jeste, ukoliko zaista žele da BiH zemlja postoji i funkcioniše", rekla je Bursaćeva.

Memorijalni centar Srebrenica objavio je nalaze svog "istraživačkog projekta" o detaljima rasprava i odluka Skupštine srpskog naroda u BiH, potonje Narodne skupštine Srpske od 1991. do 1996. godine.

Komšić je tim povodom pozvao na okupljanje i određivanje u vezi sa nametanjem zakona o zabrani negiranja genocida u BiH, zakonom koji će omogućiti poseban status jedinice lokalne samouprave Srebrenica i zakonskim okvirom o, kako je naveo, lustraciji kojim će onemogućiti onima koji su učestvovali u donošenju odluka o kršenju ljudskih prava i ratnim zločinima da obavljaju javne funkcije.

On očekuje da međunarodna zajednica nametne neka od pomenutih rješenja

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.