Milorad Dodik

Stranci se upliću u rad pravosuđa BiH 

  • 10.06.2019. 16:59

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da se OHR i neke ambasade stalno upliću u rad pravosuđa BiH i da je zbog toga važno da se uradi analiza takvih miješanja u rad institucija.

Dodik je rekao novinarima da je svima poznato da je reforma pravosuđa BiH kreirana u okviru OHR-a i da sada oni govore da stanje u toj oblasti nije uređeno... 

"A kada mi to govorimo, onda nas optužuju da se miješamo u pravosuđe, da ga pritiskamo... Osnovno je pitanje kako neko sa strane može da vrši pritisak na domaće institucije, a oni unutra ne mogu da traže ni odgovornost onih koji rade u tim ustanovama", rekao je Dodik, komentarišući izjavu potpredsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta  Ružice Jukić, koja se požalila Predsjedništvu BiH da se pojedine strane diplomate upliću u rad pravosudnih institucija. 

On je ocijenio da pravosuđe u BiH ničemu ne služi osim što proizvodi afere, naglasivši da postojanje Suda, Tužilaštva i VSTS-a nije predviđeno Ustavom na nivou BiH. 

"Ponoviću, to je bila kreacija visokih predstavnika koja je urađena na neustavan i nezakonit način", konstatovao je Dodik.