Dušanka Majkić

Stradanje više od 3.500 Srba u srebreničkoj regiji treba da izazove empatiju kod Bošnjaka

  • Извор: СРНА
  • 07.07.2021. 17:38

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je Srni da Srebrenica nije samo simbol stradanja Bošnjaka i da bi stradanje više od 3.500 Srba takođe trebalo da izazove empatiju kod Bošnjaka koji to uporno odbijaju.

Ona je navela da Bošnjaci ne mogu očekivati da se svake godine pominju i obilježavaju samo njihove žrtve, a da se ne učini nikakav napor priznanju da su i srpske žrtve evidentirane, odnosno da postoje, kao i da se treba pristupiti obilježavanju na isti način.

Majkićeva je istakla da Bošnjaci odbijaju svaki razgovor o toj temi, a koji bi mogao doprinijeti pomirenju i razumijevanju na prostoru BiH.

"Jasno je da bošnjački političari odbijaju da se o događajima iz proteklog rata, te događajima u i oko Srebrenice, razgovara na ravnopravnoj osnovi, uvažavajući žrtve na obje strane", navela je ona.

Prema njenim riječima, nastojanja srpskog naroda su još izraženija nakon izvještaja Međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji 1992-1995. godina, a koji je Vlade Republike Srpske primila k znanju.

Majkićeva je rekla da nije iznenađena ponašanjem ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković koja je uputila inicijativu da se 11. jul proglasi danom žalosti u cijeloj BiH i ne čekajući formalnu odluku Savjeta ministara, samoinicijativno uputila instrukciju svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH tražeći da se dostojno obilježi ovaj datum.

"Nakon toliko godina u parlamentu BiH i poznavajući o kakvoj se osobi radi, mene ne iznenađuje ponašanje Turkovićeve. Ona se i ne ponaša kao ministar inostranih poslova BiH, već kao ministar samo jednog naroda - bošnjačkom, te jedne stranke – SDA", rekla je Majkićeva.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.