Stevandić: Opozicija neglasanjem poslala poruku podrške OHR-u

10:32, 11.03.2021.
Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić ocijenio je da su poslanici opozicije na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske poslali poruku podrške OHR-u, jer su napustili zasjedanje i izbjegli glasanje.

Stevandić je izjavio Srni da je većina poslanika glasala za zaključke u vezi sa ocjenom rada visokog predstavnika, te time potvrdila stav da Srpskoj treba dati aktivnu poziciju prilikom imenovanja ili pokušaja imenovanja novog visokog predstavnika u BiH.

"Kolege iz opozicije su diskutovale protiv OHR-a i visokog predstavnika, ali su napustili sjednicu da bi izbjegli glasanje", rekao je Stevandić.

On je dodao da je ta poruka demaskirala njihov politički stav prema onome što je sadašnji visoki predstavnik pokušao da najavi, odnosno da koristi bonska ovlaštenja.

"Govori i o tome da bi oni rado obavljali funkcije za koje ih nije izabrao narod, nego OHR", rekao je Stevandić.

On je dodao i da su poslanici iz opozicije OHR-u poručili da bi oni prećutno odobrili smjene visokih funkcionera Republike Srpske ukoliko bi OHR pokušao to da uradi.

"To samo govori da oni nisu primijetili da se u zadnjih 20 godina mnogo toga promijenilo, pa i mogućnosti da OHR radi takve nedemokratske i sultanske stvari", rekao je Stevandić.

On je naveo da je 21. vijek i da su Srbi spoznali svoju snagu i važnost i djeluju institucionalno preko Narodne skupštine Srpske.

Stevandić je izrazio nadu da će poruka poslata iz Narodne skupštine doći i do Savjeta bezbjednosti, gdje je došlo vrijeme da se afirmiše ono što govori Republika Srpska i da se o tome govori kao o činjenici.

"Jer, Republika Srpska je potpisnik Aneksa 10 i ona mora da se pita oko visokog predstavnika. Republika Srpska je ustavna struktura a visoki predstavnik nije", rekao je Stevandić.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče u Banjaluci zaključke u vezi sa ocjenom rada visokog predstavnika, primjenom Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika.

Usvojena je i informacija o primjeni Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Narodna skupština Republike Srpske smatra da je vrijeme da BiH sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda preuzme odgovornost za vlastiti razvoj u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom, a ako to ne bude na dnevnom redu u skorije vrijeme, treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu, navodi se u zaključcima skupštinske većine.