Predsjednik Ujedinjene Srpske

Stevandić: Nismo imali izbore da bismo slušali druge zemlje

  • 15.08.2019. 14:53

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas Srni da je potpuno neprihvatljivo miješanje zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metjua Palmera u proces formiranja vlasti, navodeći da su izbori u BiH održani da bi bila ispoštovana volja naroda koji živi u njoj, a ne neke druge zemlje.

Stevandić je istakao da su izbori provedeni da bi bila ispoštovana volja naroda, a ne neke druge zemlje ili diplomate iz druge zemlje koja ima svoje interese unutar BiH ili u regionu. 

"Nespojivo je da se bilo šta sa strane veže za volju naroda i sprovođenje izbornih rezultata. Zbog toga sam prilično iznenađen takvim nastupom, ali se nadam da je to bio lapsus", rekao je Stevandić. 

On je istakao da je Palmer iznio i drugačije obrazloženje odluke da Miloradu Dodiku u vrijeme dok je bio predsjednik Republike Srpske budu uvedene američke sankcije u odnosu na zvanične razloge koje je naveo Stejt department. 

"Palmerovo obrazloženje nije isto kao obrazloženje koje je došlo iz Stejt departmenta. To je velika greška. I to je prilično čudno i nadam se da je i to lapsus. Sve drugo bi bilo previše ozbiljno i zahtijevalo bi institucionalni odgovor iz Srpske", naglasio je Stevandić. 

Palmer je za "Glas Amerike" rekao da je važno da BiH preda Godišnji nacionalni program za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u, te da vjeruje da srpski član Predsjedništva BiH Dodik neće zadržati tvrdokornu retoriku, poput one da će dovesti u pitanje nadležnosti koje su prebačene sa Republike Srpske na BiH. 

On je istakao da su SAD nametnule sankcije Dodiku kao odgovor na niz koraka koji su trebalo da kulminiraju referendumom o otcjepljenju Republike Srpske od BiH. 
 

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија