Odgođena sjednica PD PS BiH

Stevandić: Cilj svega je da se ne izabere predsjedavajući Savjeta ministara

  • 16.01.2019. 19:14

Sjednice Predstavničkog doma PBiH sutra neće biti. Klub SNSD-a zatražio je od Kolegijuma tog doma da se odgodi sjednica, jer nema definisane skupštinske većine koja bi trebalo u naredne četiri godine da vrši vlast na nivou BiH.

Nema ni izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara, iako su svi zakonski rokovi odavno prošli i to je glavni razlog zašto SNSD i Srpski klub ne žele da formiraju zajedničke komisje Parlamenta BiH. 

"Besmisleno je konstituisati stalna tijela Predstavničkog doma, a da pri tom nemamo izabranog predsjedavajućeg Savjeta ministara i tu su stvari potpuno jasne. Zašto bi se ulazilo u konstutirajući proces stalnih tijela i stalnih komisija ako ne znamo šta je struktura i ako nemamo, ponovo naglašavam, kršeći se zakon o Savjetu ministara izabranog predsjedavajućeg Savjeta ministara", istakao je Staša Košraca, šef Kluba SNSD-a u PD PS BiH. 

SDA I DF traže da Parlament nastavi da radi, pa čak i sa ministrima u tehničkom mandatu. SDA-ovom Adilu Osmanoviću ne smeta da sjedi istovremeno u dvije sale. 

"Cijenimo da ne treba dovoditi u istu ravan rad Parlamentarnu skupštinu BiH sa imenovanjem predsjedavajućeg Savjeta ministara", istakao je Adil Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u PD PS BiH. 

Protiv takvog sastava su u Srpskom klubu. Kažu da to nije volja naroda i da je to jasna opstrukcija legitimnih izbornih pobjednika.

"Ja sam zahvalan kolegi iz DF-a koji nam je to prilično jasno rekao da on nema ništa protiv da Savjet ministara nastavi u tehničkom mandatu, u potpuno nelegalnom, politički delegitimisanom obliku bez parlamentarne podrške i da je cilj svega da se ne izabere komiisja za izbor Savjeta ministara i da se ne dobije formalno prijedlog gospodina Dodika da gospodin Tegeltija bude predsjedavajući", istakao je Nenad Stevandić, predsjedavajući Srpskog kluba u PD PS BiH.

Sve stranke su bile saglasne da mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara pripadne kandidatu iz Republike Srpske. Zoran Tegeltija prijedlog je SNSD-a. Međutim Željko Komšić i Šefik Džaferović probili su zakonski rok i do dan danas nisu parlamentarnoj skupštini poslali usaglašeni stav kandidata, što je obaveza članova Predsjedništva BiH.