Stejt department o borbi protiv terorizma u 2019. godini: Problem locirali u Sarajevu

  • 26.06.2020. 08:20

BiH je nastavila sa sprovođenjem napora na sprečavanju terorističkih aktivnosti i spremna je za saradnju u borbi protiv terorizma i povećavanje kapaciteta na tom planu, ali ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke grupe ostaju potencijalni izvori terorizma u toj zemlji.

Ovo se navodi u izvještaju američkog Stejt departmenta o borbi protiv terorizma za 2019. godinu u kojem se konstatuje da je BiH napravila blagi napredak u borbi protiv terorizma. Ipak, onome ko pažljivo čita izvještaj u oči upada dio u kojem se kaže da “međuljudske i međuresorne borbe dovode u pitanje potpunu efikasnost saradnje, posebno zbog nedostatka strateških uputstava Ministarstva bezbjednosti BiH”.

Sagovornik "Glasa Srpske" iz bezbjednosnih krugova, koji je insistirao na anonimnosti, kaže da se iz izvještaja vidi da SAD ne odustaje od namjere da jačaju bezbjednosne kapacitete na nivou BiH. On kaže da u prilog tome ide i dio u kojem se “posebno skreće pažnja na nedostatak političke volje da se sprovedu inicijative koje finansiraju SAD”.

- Tačno je da relativno mali broj pripadnika SIPA radi na poslovima antiterorizma i da oni ne mogu ništa značajno da urade, kako se navodi u izvještaju. Ali ti ograničeni resursi i kapaciteti samo su još jedan dokaz da Ministarstvo bezbjednosti BiH u prethodnom periodu nije radilo apsolutno ništa na jačanju kapaciteta za borbu protiv najveće pošasti 21. vijeka - smatra sagovornik.

S druge strane, nastavlja on, Stejt department u izvještaju na određen način sugeriše povećanje nadležnosti samog Ministarstva bezbjednosti, na što Republika Srpska u principu sigurno neće pristati.

- Republika Srpska je spremna da podrži i pruži podršku drugim organima i drugim nivoima vlasti u BiH kako bi borba protiv terorizma bila što efikasnija. Međutim, kapaciteti MUP-a RS su dovoljno snažni i dovoljno jaki da on može da preuzme poslove za koje neko smatra da bi trebalo da budu locirani na nivou BiH - ocjenjuje sagovornik.

Njegovo mišljenje dijeli i bivši ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić, koji kaže da nastojanje Stejt departmenta da budu ojačane institucije na nivou BiH nije ništa novo.

- Ovdje treba raditi na strogom poštovanju ustavnih nadležnosti, a bezbjednosna politika je nadležnost entiteta. Znači, treba jačati MUP RS i koordinaciju između bezbjednosnih agencija u BiH. Problem je što MUP RS ima bolju koordinaciju i saradnju sa ministarstvima unutrašnjih poslova i bezbjednosnim agencijama susjednih zemalja nego sa SIPA ili Obavještajno-bezbjednosnom agencijom, od koje ne dobijamo gotovo nikakve obavještajne podatke, iako je njihova ustavna i zakonska obaveza da nam te podatke dostavljaju - kaže Jovičić.

On dodaje da uprkos svemu tome u ukupnoj borbi BiH protiv terorizma značajno mjesto pripada MUP-u RS.

- To samo potvrđuje koliko je bilo značajno jačanje kapaciteta MUP-a u prethodnom periodu. Toga su sigurno svjesni i u Stejt departmentu, jer u suprotnom sigurno ne bi propustili priliku da u svom izvještaju iznesu kritike na račun MUP-a RS - smatra Jovičić.

Blage presude

U izvještaju Stejt departmenta, između ostalog, navodi se da se desetine državljana BiH i dalje nalaze u Iraku, Siriji i Ukrajini i da je zemlja suočena sa prijetnjom povratnika sa ratišta. Stejt department ukazuje da i dalje postoji problem blagih presuda u slučajevima pod optužbama za terorizam u BiH.

- Iako je ostvaren mali napredak na polju vraćanja boraca i deradikalizacije, razne grupe civilnog društva, Međureligijsko vijeće BiH i vjerski lideri uložili su značajne napore u sprečavanju i borbi protiv radikalizacije i regrutovanja terorista - navodi se u izvještaju.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)