Američki špijun i jak američki partner

Šta stoji u Wikileaks dokumentima o Selmi Cikotiću?

  • 18.06.2020. 10:36

U dokumentima koje je klasifikovao ambasador Čarls Ingliš, bivši ambasador SAD u Bosni i Hercegovini, a koje je objavio Wikileaks, jako često se pominje Selmo Cikotić, nekadašnji ministar odbrane BiH, a sadašnji kandidat SDA za novog ministra bezbjednosti u Savjetu ministara.

U izvještaju iz 11. decembra 2007. godine, ambasador Ingliš navodi da će tadašnji ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, od 17. do 21. decembra doći u Vašington na bilateralne konsultacije o odbrani i druge sastanke i da je spreman da predstavi viziju dovršenja reforme odbrane BiH, širenja BiH u učestvovanju u operacijama podrške koaliciji i ubrzanje pristupanja NATO-u.

"Što se tiče reforme odbrane, ministar (Cikotić) će tražiti pomoću rješavanju pitanja vojne imovine između entiteta i države, koje je blokirala vlada Republike Srpske. Cikotić će podržati uvođenje dodatnih bosanskih snaga u Iraku, uključujući jedinice od 50 do 150 vojnika, ali će naglasiti ta logistička ograničenja, uglavnom u vezi sa neriješenim imovinskim pitanjima, zbog čega neće smjeti da se potpuno obaveže da će to i ispuniti. Predstaviće ambiciozno program za ubrzanje procesa integracije u NATO, vjerovatno uključujući ponudu Akcionog plana za članstvo (MAP) na samitu u Bukureštu. Posjeta ministra predstavlja odličnu priliku da se stariji američki donosioci politika uključe u rad o ovim važnim problemima sa jednim od naših najjačih partnera u regionu. Vjerujemo da je važno ohrabriti Cikotića i Bosansku vladu da održi snažnu posvećenost pristupanju savezu i agendi reforme odbrane", stoji u izvještaju američkog ambasadora koji je objavljen na Wikileaksu.

 

 

Jak američki partner

"Iako je na funkciji samo devet mjeseci, Ministar odbrane Selmo Cikotič, donio je novu energiju NATO-u i programu reforme odbrane u Bosni.  Ima dobro zarađenu reputaciju kompetentnog tehnokrate i postao je uzoran ministar.

Pod njegovim vođstvom, Ministarstvo odbrane je razvilo reputaciju apolitičnog pristupa politici, bez etničkih svađa koje muče skoro sve ostale institucije na državnom nivou. 

Tokom nedavne političke krize u Bosni Cikotić je demonstrirao razborito i  nepristrasno liderstvo za održavanje stabilne bezbjednosti životne sredine.

Kada je otkrio da su se generali bosanskih Srba se sa premijerom Republike Srpske Dodikom dok su se glasine o etničkom separatizmu sakupljale težinu, Cikotić je tiho tražio informacije o suštini sastanka i izabrao je da ga ne postavlja kao glavno pitanje koje bi dodatno zapalilo i političke krugove i javnost. 

(Komentar ambasadora: Ovo je bio pametan pristup i kao politička i kao praktična stvar, kako se činilo da je kriza ubrzala povećanje regionalnih tenzija prije odluke o konačnom statusu Kosova.) 

Cikotićeva iskustva tokom rata 1992-1995. i vrijeme koje je proveo kao bošnjački ataše za odbranu u Vašingtonu su oblikovali njegov pogled na svijet. On je snažno proamerički orjentisan, blizak saveznik u pitanjima bilateralne odbrambene i bezbjednosne politike i snažan zagovornik snažne američke liderske uloge u Bosni. 

Ne stidi se da podsjeti svoje sagovornike na glavne reformske inicijative u Bosni, posebno reformi odbrane koje su bile ili pod vodstvom ili usmjerene od strane SAD. 

Može se očekivati da će da bude dobro pripremljen za razgovore sa višim zvaničnicima američke vlade i predstaviće se inteligentno i pragmatično sa političkim receptima za pitanja koja su na dnevnom redu", navodi se izvještaju američkog ambasadora.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.