Podigao prašinu i tenzije

Šta je ANP ili Godišnji nacionalni plan?

  • 21.08.2019. 19:18

Godišnji nacionalni program na bh. političkoj sceni podigao je prašinu i tenzije. Većina građana u medijima danima sluša o njemu. Jasno im je šta je, ali zbunjeni  su, kažu,  kada je u pitanju njegovo značenje. 

"-Pa tamo, oni su nešto pisali, ne znam ni ja šta su pisali. 
-Za NATO, ulazak u NATO, tako, u smislu toga.
"KAKAV JE VAŠ STAV, DA LI BIH TREBA DA UĐE U NATO ILI NE?"
"-Ne treba Srpska Republika da uđe, a oni nek’ uđu. Nek’ se odvoje, pa nek’ uđu."
"-Ne treba, ne treba. Oni su nas bombardovali i sad da mi idemo kod njih."
"Uslovi koje trebamo ispunit da bi’ ušli u NATO strukturu, ali to nije stvar mene, to je stvar politike."
KAKAV JE VAŠ LIČNI STAV, DA LI BIH TREBA DA SE PRIDRUŽI NATO ALIJANSI?
Mislim da ne.
ZNATE LI ŠTA JE GODIŠNJI NACIONALNI PROGRAM, OVIH DANA SE MNOGO PRIČALO U MEDIJIMA O TOME?
"Ne znam", rekli su nam građani sa kojim smo razgovarali.

Godišnji nacionalni program jeste u vezi sa NATO-om, ali ni približno toliko da se između njega i ulaska u NATO može staviti znak jednakosti, kaže struka. ANP je samo jedna u nizu stepenica koja vodi do NATO-a, jer se njime u Briselu aktivira MAP, odnosno Akcioni plan za članstvo u NATO. 

"Radi se o dokumentu koji je domaći proizvod, kojeg su pisali članovi Komisije, odnosno, vjerovatno neka stručna služba, ali u kojem, kada ga pažljivo iščitate, riječ je inače o obimnom dokumentu od 165 stranica, vi shvatate da NATO nije samo vojna organizacija, nego i politička, jer u onome što je izloženo kao obaveze koje BiH uraditi u narednoj godini, shvatate da bi NATO bio prisutan u svakoj sferi, u svakoj pori društvenog života u BiH, ne samo kada je riječ o vojnim pitanjima", objašnjava Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka.

Stopiranje Godišnjeg nacionalnog programa, ne znači stopiranje procesa integracije u Evropsku Uniju. “Ova dva procesa nisu povezana”, jasan je Ćeranić.

"Kakve veze ima ANP i njegovo usvajanje sa formiranjem vlasti, sa putem BiH u Evropsku Uniju? I Vigemark je to dao do znanja, dakle, nema nikakvog dodira", kaže Ćeranić.

Ukoliko bi se ANP i poslao u Brisel, to ne znači niti više odškrinuta vrata Evropske Unije, niti ekspresan prijem u NATO. Primjeri iz prakse drugih  zemalja govore da proces pridruživanja NATO-u ne ide brzo, uprkos redovnom predavanju ANP-a. Sjeverna Makedonija je 14 godina predavala Godišnji nacionalni program,  Gruzija to čini već deset godina zaredom, ali naznaka o pridruživanju još uvijek nema.