Propao pokušas SDP-a da podvali svog kandidata

Srpski predstavnici boljka Parlamenta FBiH

  • 15.10.2019. 19:22

U fotelje namijenjene Srbima u Federaciji BiH, mogu da sjednu samo legitimni srpski predstavnici, jasan je stav dijela delegata u Domu naroda federalnog parlamenta. 

Još će se zato čekati na završnicu u Klubu Srba, koji ni godinu dana od izbora nema predsjednika. Propao je i pokušaj SDP-a da na posljednoj sjednici podvali svog kandidata, a sve zarad nekog drugog cilja, a ne srpskog interesa, kaže delegat SNSD-a Goran Broćeta.

"Oni smatraju da su isto Srbi kao i mi, iako evo do sada nikada pitanje Srba nisu spomenuli u proteklih deset godina. Evo odjednom se sada sjetili da su i oni Srbi i da i onio brionu o položaju srpskog naroda u Federaciji, što je besmiselno jer se vidi iz njihovih prethodnih izlaganja da je njima samo bitno da ovladaju klubom Srba i da na taj način ucjenjuju eventulanu buduću većinu kako bi došli do određenih pozicija u Federaciji", kaže Borćeta.

Posljednja sjednica, koja je otkazana odmah nakon što je počela, nije prošla bez uvreda, otkriva Broćeta. Kaže da su u SDP-u njegov stav o tome da neće podržati nelegitimnog srpskog predstavnika nazvali fašističkim. Način na koji se sve to odigralo, zasmetao je i Liberalistima, koji se na sjednici kluba nisu ni pojavili. 

"Meni je bilo malo iznenađujuće iz razloga što niko prije početka sjednice od kolega iz kluba nije rekao da će biti pauza i da će se o tome razgovarati i jedino iz tog razloga nisam otišla na sjednicu kluba", kaže Daliborka Milović, delegat Liberalne stranke u Domu naroda Parlamentarne skupštine FBiH.

Nista bolje nije ni u Predstavničkom domu koji je jedva održao nekoliko sjednica. Sve je, čini se, na vodećim političkim strankama, koje imaju svoje zahtjeve. Od toga da se izmijeni Izborni zakon, ne odsutaju u HDZ-u BiH. Dragan Čović, poručuje da to nije nikakav imperativ, već pravo na legitimno predstavljanje hrvatskog naroda. 

"Izborni zakon se mora promijeniti. To je preduslov bilo kakvog normalnog funkcionisanja svih vlasti u Bosni i Hercegovini, i danas je najveća odgovornost na HDZ-u i SDA-u kao predstavnicima bošnjačkog i hrvatskog naroda i to je dominantno danas problem u Federaciji Bosne i Hercegovine", kaže Čović.

Dok traju prepucavanja u Parlamentu, i skoro pa redovno otkazivanje sjednica oba doma, Vlada federacije radi u tehničkom mandatu. Kako u Federaciji BiH muče muku sa srpskim predstavnicima, sve je izvjesnije, da će, i kada se završi priča u Parlamentu, novi problem postati potpredsjednik Federacije iz reda srpskog naroda. 

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм