Uskoro inicijativa u institucijama

Srpski povratnici traže vraćanje naziva ulica u Sarajevu

19:42, 22.02.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Sarajevo će 6. aprila, ponovo proslaviti Dan oslobođenja od fašizma, ali je svoje heroje 92. godine protjeralo i izbrisalo. Nazivi skoro stotinu ulica ne nose više imena boraca protiv okupatora, već onih koji su 90-ih protjerivali i ubijali Srbe.

Zato će oni malobrojni koji su se vratili u FBiH uputiti inicjativu sarajevskim vlastima za vraćanje starih naziva ulica, jer ih sadašnji, kažu, vrijeđaju.

"U principu to su više manje kontraverzne osobe, konkretno, ulica koja je zamijenjena Vojislav Kecmanović, Nusret Šišić Dedo, prema mojim informacijama to je čovjek koji je među prvima uhapšen zbog ubijanja Srba u Sarajevu 92. godine", istakao je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu parava Srba u FBiH.

Sarajevskoj čaršiji puna su usta multikulturalnosti i zastupljenosti sva tri naroda koja žive u BiH. Od toga je malo šta ostalo, pa tako poznati Trg Narodno oslobodilačke udarne divizije, sada nosi naziv Teheranski, a Ulica narodnog heroja Vase Miskina sada nosi naziv Ferhadija. Srpski povratnici zavide mnogobrojnim Bošnjacima i Hrvatima koji su se vratili u Republiku Srpsku što su ostvarili sva svoja prava, jer to u FBiH ni danas ne ide lako. 

"Samo što još nije istaknuta tabla da je Srbima zabranjen povratak u Federaciju. Vlasti u FBiH u kontinuitetu od 91. do 92, pa do danas sve čine da Srbi osjećaju se nesigurno u Federaciji i da bježe sa svojih vjekovnih ognjišta, sela, gradova, progon još traje, ne prestaje, migranti iz Azije i Afrike imaju daleko bolji status u FBiH, nego Srbi", istakao je Ignjat Simi, predsjednik Saveza opštinskih udruženja izbjeglih i raseljenih Republike Srpske. 

"Od 19 rukovodnih radnika, načelnika uprava, sektora u MUP-u KS, Bošnjaka ima 17, Hrvata dva, i Srba ima nula", istakao je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu parava Srba u FBiH.  

Srpski povratnici su podržali ideju funkcionera SDA Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića da se provjeri koliko Srba radi u kantonalnim i fedralanim javnim ustanovama, jer ta činjenica je, kažu, poražavajuća za Sarajevo. 2,5 odsto Srba živi u FBiH, a koliko su uključeni u politički život tog kantona, govori i činjeca da Klub Srba u Domu naroda federalnog parlamenta nikada nije bio popunjen.