BiH

Srpski delegati odbacili dopune Krivičnog zakona

  • 23.01.2020. 18:30

Otvaranjem arhiva u mnogim zemljama, događaji iz proteklog rata dobijaju novu dimenziju i zato srpski Klub ne može da prihvati bilo kakvu izmjenu Krivičnog zakona koji bi se ukidalo pravo na dokazivanje istine. 

Izmjena Zakona protiv koje su danas bili Srbi i četiri Hrvata predviđala je zatvorske kazne do pet godina za negiranje presuda međunarodnih i domaćih sudova za ratni zločin ili zločin protiv čovječnosti. Srpski delegati pozivali su se danas na odluke i zaključke Savjeta Evrope.

“Da ni jedan optuženik za ratne zločine ne bi smio da kaže da to nije uradio i da ima dokument i da tog dana nije prisustvovao tom događaju, jer bi bio sankcionisan. Ne možete zabraniti nikome da se brani i to je Savjet Evrope imao u vidu“, kaže Dušanka Majkić, delegat u srpskom Klubu u DN PS BiH.

Činjenica da se još utvrđuje istina i da je Republika Srpska formirala dvije međunarodne komisije sa stručnim svjetskim ekspertima koje će utvrditi stradanje Srba u Sarajevu i za stradanje svih naroda u i oko Srebrenice, zasmetala je Bošnjačkim delegatima. Lider SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bakiru Izetbegoviću zabranio bi i krivično kažnjavao sve one koji, kako kaže, negiraju genocid.

“Negirati i relativizirati, zločince, i slaviti zločince dodjljivati odlikovanja i nagrade zločincima je apsolutno jedna anticivilizacijska praksa“, kaže Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg DN PS BiH.

“Ja znam da bi bilo dobro za mnoge da se taj Zakon usvoji i da se zaustavi i ono što slijedi sad poslije otvaranja mnogih arhiva u mnogim zemljama u kojima se baca drugačiji pogled na događaje u BiH. Sad vidimo da neki pokazatelji govore da sve nije tako kako jeste. Rekla bi i da sudije haškog tribuinala su izdvajali svoje mišljenje i nemisleći isto tako. Pustimo mi da svako radi svoj posao, a mi smo ovdje u Domu naroda zaduženi da brinemo o vitalnom interesu naroda iz kog dolazimo“, kaže Dušanka Majkić, delegat u srpskom Klubu u DN PS BiH.

Predlagač izmjene Krivičnog zakona DF-ov Zlatko Miletić danas je ponovo zaprijetio i visokim predstavnikom. 

“Evo možda da se ružno i izrazim i izvršim pritisak , jer s obzirom da je Međunarodni sud u Hagu da je organ Ujedinjenih naroda, isto što je OHR, pa valjda oHR treba podržavati instituciju koja je njega postavila. Prije svega ja ću ići na taj pšravni osnov i na ovlašćenja visokog predstavnika“, kaže Zlatko Miletić, delegat u hrvatskom Klubu u DN PS BiH.

Iz SNSD poručuju da su prošla vremena nametnutih odluka visokog predstavnika. Izvještaj o radu VSTS-a od prije tri godine danas je došao na dnevni red. Većina delegata  suzdržana, ali ne i Bakir Izetbegović kom je najviše zasmetalo to, kako je rekao, što Bošnjaka nema na rukovodećim funkcijama. Demantovao ga je predsjednik VSTS-a.

“Od tih osam imate dva Bošnjaka, dva Srbina, jednog Hrvata, dva ostala i jednu nepopunjenu poziciju. U samom VSTS-u imate predsjedništvo koje čini predsjednik koji je iz reda srpskog naroda i potpredsjednik iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda. Glavni disciplinski tužilac i njegov zamjenik su iz reda bošnjačkog naroda, direktor sekreterijata i njegov zamjenik su takođe iz bošnjačkog naroda“, kaže Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a.

Delegati Doma naroda uvojili su Prijedlog zakona o povećanju plata za vojnike i podoficire u Oružanim snagama BiH.  Data je saglasnosti za ratifikaciju više međunarodnih dokumenata, koja su do sada bila na čekanju više od godinu dana.