Zvaničan stav RS o vojnoj neutralnosti

Srpski članovi neće prisustvovati sjednici Komisije za NATO integracije

  • 20.12.2018. 10:09

Komisija za NATO integracije danas bi trebalo da razmatra tekst nacrta godišnjeg programa o saradnji BiH i NATO-a za period 2018-2019. godina, u skladu sa pristiglim komentarima nadležnih institucija, a srpski članovi su najavili da neće prisustvovati sjednici.

Na sjednici Komisije trebalo bi da bude riječi o aktivnostima u vezi sa NATO integracionim procesom BiH u proteklom periodu, kao i o NATO komunikacionoj strategiji, navedeno je u predloženom dnevnom redu sjednice. 

Početak sjednice predviđen je za 11.00 časova. 

Na posljednjem sastanku zvaničnika Srpske kod predsjednika Republike Željke Cvijanović Srpski članovi Komisije Boris Jerinić, Snežana Tuševljak, Milomir Hršum, Miloš Šavija, Momir Brajić i Janko Petrušić pozvani su da ne učestvuju u radu te komisije. 

Na sastanku 14. decembra u Banjaluci, posvećenom pitanjima aktiviranja MAP-a i poziciji Srpske, zaključeno je da aktiviranje Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u i sve aktivnosti koje se sprovode u tom kontekstu nisu prihvatljive za Republiku Srpsku. 

Jerinić i Tuševljak su dali ostavke za rad u Komisiji, a ostali članovi su najavili da neće prisustvovati sjednici, saznaje Srna. 

Petrušić, zaposlen u Ministarstvu odbrane, na posljednjoj sjednici Savjeta ministara je bez njegove saglasnosti određen da bude član komisije.

JERINIĆ NEĆE PRISUSTVOVATI SJEDNICI, JER VIŠE NIJE ČLAN

Bivši zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Boris Jerinić izjavio je da neće prisustvovati današnjoj sjednici Komisije za NATO integracije, jer više nije njen član.

Jerinić je pojasnio da od 17. decembra nije više zamjenik ministra, jer je razriješen sa te funkcije zbog kandidature za gradonačelnika Doboja, te da samim tim prestaje i njegovo članstvo u Komisiji u kojoj je bio po funkciji kao zamjenik ministra. 

"Jasan je moj stav bio i ranije, a to je da postoji Rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske koja obavezuje sve predstavnike iz Republike Srpske kako da se ponašaju", istakao je Jerinić. 

Zadatak komisije je da ažurira takozvani godišnji program o statusu BiH u okviru Akcionog plana za članstvo u NATO-u i dostavi ga Savjetu ministara. 

Zvanični stav Republike Srpske o vojnoj neutralnosti ponovo je naglašen na posljednjem sastanku kod predsjednika Srpske, a srpski članovi Komisije pozvani da ne učestvuju u njenom radu. 

Тагови: