Srpska se grčevito bori, a FBiH ukida policijski čas i karantin

  • 24.04.2020. 15:18

Dok se Republika Srpska grčevito bori da sačuva zdravlje građana raznim mjerama koje ograničavaju njihovo kretanje, kao i rad određenih firmi uz svjesne gubitke, ali iznad kojih je zdravlje građana Srpske, Federacija BiH odlučila je da ukine dosadašnje mjere.

To bi značilo da građani FBiH nesmetano mogu da se kreću teritorijom Republike Srpske, sve dok u Srpskoj ne počne policijski čas. Na taj način, otvorena su vrata i građanima koji dolaze iz inostranstva, a nesmetano će da uđu u BiH na graničnim prelazima na kojima nema karantina.

Federalni krizni štab, na osnovu preporuke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, donio je 21. marta naredbu o zabrani kretanja osoba na teritoriji FBiH od 18 sati do 5 ujutru.

Ovoj naredbi prethodila je Preporuka federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare za uvođenjem zabrane kretanja, na zahtjev premijera FBiH Fadila Novalića, koja je poslana Jelki Milićević, ministrici, zamjenici premijera FBiH i zapovjednici FŠCZ-a i Fahrudinu Solaku, direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i načelniku FŠCZ-a. Ukidanje policijskog sata preporučio je ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

Osobe starije od 65 godina moći će se kretati ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 13 sati. Osobe mlađe od 18 godina moći će se kretati utorkom, četvrtkom i subotom od 14 do 20 sati.

Nakon toga, Federalni štab Civilne zaštite danas donio naredbu prema kojoj se ukidaju karantini.

- Federalni štab donio je odluku o ukidanju karantina. Prema informaciji koju ja imam, na jutros održanom Štabu, donesena je ta odluka - potvrdio je i Pero Ćiro Pavlović, portparol Vlade i Štaba civilne zastite HNK.

Predloženo je Ministarstvu zdravstva FBiH da donese odluku da sve osobe koje se trenutno nalaze u karantinu budu upućene u kućnu izolaciju. Njima bi rješenja za izolaciju trebali izdati kantonalni sanitarni inspektori.

Dva šatora OSBiH na graničnim prijelazima Bijača i Izačić ostaju, o njima će odlučiti viši nivoi vlasti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH je predlagalo da se policijski sat ukine od 4. maja, međutim epidemiolozi su Federalnom štabu dali preporuku da se naredba o uvođenju policijskog sata stavi van snage već danas.

Sve ostale donesene mjere, uključujući javna okupljanja, nošenje maski i rukavica te ostalo, ostaje na snazi do daljnjeg.