FBiH

Srpska lista osvojila najviše glasova u Glamoču i Drvaru

  • 09.10.2018. 19:35

Prema posljednjim brojkama Centralne izborne komisije, Srpska lista odnijela je pobjedu u dvije Federalne opštine. Skoro 2.500 glasača Glamoča i Drvara biralo je zajedničku listu SNSD-a, DNS-a, SP-a, Zavičajnih Socijaldemokrata i SDS-a, što će kandidatima sa te liste omogućiti 3 mjesta u skupštini Livanjskog kantona. 

"Kad sve saberemo mislim da možemo biti zadovoljni što je srpski narod shvatio da jedino "Srpska lista" može ponuditi pravu alternativu za očuvanje položaja našeg naroda. Što se tiče ostalih kantona u Federaciji BiH, nažalost nismo uspjeli osvojiti mandat. Tako da popunjavanje kluba Srba će i dalje biti upitno odnosno vjerovatno neće biti popunjeno u Domu naroda FBiH", kaže Goran Broćeta, nosilac Srpske liste za skupštinu Livanjskog kantona.  

U Zapadno-hercegovačkom kantonu Srpska lista nije se ni kandidovala, dok je u ostalih osam neslavno prošla.  Posljednji podaci CIK-a govore, da čak ni 1 odsto glasova nije osvojen u 7 Kantona, dok je taj postotak nešto veći u Hercegovačko- neretvanskom kantonu. Ipak, nedovoljno da tamošnja skupština dobije predstavnike sa te liste. To što je u Federaciji glasao mali broj Srba, znači da ih tamo u većem broju ni nema, tvrdi Marko Aćić, potpredsjendik DNS-a za Federaciju BiH. 

"Ne bih rekao da je to odraz neglasanja Srba, nego odraz stvarnog broja Srba koji žive u Federaciji BiH. I prilika je da ovo iskomentarišemo i kažemo da su Srbi u pojedinim kantonima svedeni na statistučku grešku što im neomogućava da izaberu svoje legalne predstavnike. Vidjeli smo šta to znači na nivou Predsjedništva BiH kada neko drugi izabere nekom predstavnike", kaže Aćić.

Srpska lista trebalo bi da dobije i jedan mandat u Predstavničkom domu FBiH. Više Srba sa Srpske liste ušlo bi u federalni parlament, da su i ostale srpske stranke upisale svoj naziv na zajedničku Srpsku listu, kaže Aćić. 

Odvojeno je išao SDS, koji je pobijedio u Bosanskom Grahovu. PDP je završio na nekoj drugoj listi. Tako je srpski raskol nastao još kad se forimarala Srpska lista. SNSD-ov Luka Petrović, najviše očekuje od dijaspore, čiji glasovi tek treba da se izbroje.

"Što se tiče ostalih kantona, očekujemo neke rezultate. Zato što mahom Srbi iz Fedceracije glasaju u dijaspori. Tako da, kada se izbroje glasovi vidjećemo da li se popravilo to stanje. A očekujemo još u dva kantona prisustvo. A što se tiče zastupničkog doma Parlamenta FBiH tu takođe očekujemo poslanika", rekao je Petrović.

U 12 izbornih jedinica u FBiH, najviše srpskih glasova za Predstavnički dom FBiH bilo je u izbornim jedinicama 3, 9, 11 i 12. Poziv Srbima iz Federacije da glasaju na izborima nakon formiranja liste uputio je i predsjednik RS Milorad Dodik. Poručivao je da samo srpsko jedinstvo može da održi Srbe u Federaciji. Ipak, tog jedinstva nije bilo, barem kad je  riječ o zajedničkom nastupu srpskih stranaka na jednoj -Srpskoj listi.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)