Milorad Dodik

Srpska i Srbija namjeravaju zajedno da izgrade memorijalni kompleks "Donja Gradina"

  • 30.12.2018. 15:27

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je želju da i međunarodni stručnjaci ponude svoje projekte izgradnje monumentalnog memorijalnog kompleksa "Donja Gradina".

Dodik je podsjetio da Republika Srpska i Srbija namjeravaju da zajedno izgrade monumentlan memorijalni kompleks "Donja Gradina", na mjestu velikog stradanja i genocida nad Srbima, koje nije na adekvatan način obilježeno, o čemu je razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

"Želimo da napravimo monumentalan memorijalni centar i zato smo obustavili sadašnje aktivnosti na izgradnji nekih manjih objekata na tom prostoru. Želimo da međunarodni stručnjaci za ovakvu djelatnost daju svoje projekte, kako bismo mogli da pristupimo izgradnji", rekao je Dodik na godišnjoj konferenciji za novinare u sjedištu Republike Srpske Istočnom Sarajevu. 

Dodik je podsjetio na velike infrastrukturne projekte, među kojima su auto-putevi i brza cesta Zvornik-Milići-Vlasenica-Han Pijesak-Sokolac-Istočno Sarajevo, a najavio je i nastavak gradnje elektroenergetskog sistema, u koji spadaju hidroelektrane "Paunci" i "Foča", koje će biti građene sa Srbijom, te hidrelektrane "Buk Bijela" i "Gornji horizonti". 

On je podsjetio i na Republički program za sprečavanje ekonomskih migracija, odnosno, sprečavanje spoljnih i unutrašnjih migracija, te naveo da se sve češće i sve veći broj stanovništva koncentriše u gradove, a da ruralni dijelovi ostaju zapušteni. 

"Veoma je važno kreirati novi program ruralnog razvoja i u tom pogledu mislim da je veoma važno nekoliko programa koji će u Republici Srpskoj biti viđeni u narednom perodu", rekao je Dodik. 

Prema njegovim riječima, vlast Srpske u 2019. ggodini počinju sveobuhvatan program obnove svih školskih objekata u Republici Srpskoj i opremanja najnovijom opremom tih objekata. 

Dodik je naglasio da je zbog tih razloga i kreirano novo ministarstvo, koje će se, osim visokog obrazovanja, baviti i pitanjima novih tehnologija. 

On je naveo da se u Republici Srpskoj nastoji izgraditi i poseban program za izgradnju i podršku izgradnji banja u Srpskoj, jer je primijetno da banjski turizam može da bude jedan od velikih pokretača ukupne ekonomije.