Ograničeni troškovi iz budžeta

Srezani troškovi za službena putovanja poslanika BiH

14:12, 12.06.2018.
Thumbnail
Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH stavila je van snage odredbe o naknadi troškova za reprezentaciju, telefonske usluga, službena putovanja, vozila, službenu odjeću, novine i stručnu literature parlamentaraca BiH.

Novim dokumentom precizirali su šta se tačno podrazumijeva pod službenim putovanjem, a za šta od sada neće biti nadoknađeni troškovi. Bez putnog naloga Kolegijuma, neće ni biti službenog puta, poručuje za ATV Momčilo Novaković, zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za administrativne poslove.

“Ne podrazumijevaju se posjete kulturnim manifestacijama koje nisu odobrene od strane Kolegijuma. Ne podrazumijevaju se posjete prijemima stranih ambasada. Ne podrazumijevaju se posjete događajima koji su vezani za rad PS, ali nisu odobreni od strane Kolegijuma Parlamenta”, rekao je Novaković.

Novaković podjeća da je u prethodnom periodu bilo dosta problema, kada su poslanici putovali u privatne svrhe, a to pravdali ili pokušavali da pravdaju kao službena putovanja. Posljednji slučaj bio je sa Borjanom Krišto, koja je tražila da joj se iz budžeta BiH plati putovanje na komemoraciju u Blajburg, što je odbio predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Mladen Bosić. Njegovo obrazloženje je bilo da Krišto nije imala putni nalog ni odobrenje Parlamentarne skupštine BiH, pa da, samim tim, nema pravo na dnevnice i ostale troškove puta.

 Poslanici i delegati Parlamenta BiH su, za tri i po godine mandata, potrošli 1.100.000 maraka na službena putovanja. Od toga, za putovanja u inostranstvo potrošeno je 841.714 KM, a unutar BiH 281.310 KM.