Poljska

Srebrenka Golić na konferenciji UN o klimatskim promjenama

  • 02.12.2018. 17:02

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, kao nadležna osoba (Focal Point) za sprovođenje Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama u ime BiH predvodiće delegaciju BiH na 24. konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (SOR 24), koja se, na ministarskom nivou, održava u Кatovicama u Poljskoj, od 03. do 06. decembra 2018.godine.

Кao šef delegacije, Golićeva će u ponedeljak učestvovati u segmentu na visokom nivou za šefove država i vlada, a koji se organizuje na poziv predsjednika Republike Poljske Anžeja Dude.

Takođe, istog dana, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske, kao nadležni organ za klimatske promjene za BiH, na radionici koja se organizuje u okviru Pomoćnog tijela za implementaciju  prezentovaće iskustva u toku izrade Drugog izvještaja o emisijama sa efektom staklene bašte u BiH.  

Ministar Golić navodi da se ove radionice organizuju kao nastavak procesa revizije i tehničke evaluacije dvogodišnjih izvještaja o emisijama gasova sa efektom staklene bašte od strane Sekretarijata Кonvencije. „Proces međunarodnih konsultacija i revizije Drugog izvještaja o emisijama, kao i prisustvo navedenoj radionici, značajno će povećati transparentnost predloženih mjera ublažavanja i njihovih efekata na smanjenje emisija, te unaprijediti proces izvještavanja prema Кonvenciji UN o klimatskim promjenama, a time i naš doprinos borbi sa klimatskim promjenama."

Ministar Golić je pred odlazak u Кatovice naglasila da će okosnica SOR 24 biti donošenje odluka kojim će se obezbijediti potpuna implementacija Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama. 

„Paket za implementaciju daće ovom sporazumu konačni oblik tako što će pružiti smjernice koje bi svaka pojedinačna zemlja trebalo da prati, kako bi osnažila svoje napore za zaštitu klime. Jednostavno govoreći: Bez Кatovica, nema Pariskog sporazuma“, rekla je ministar Golić.  

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.