Srbima u FBiH prijeti nestanak

  • 16.09.2020. 19:34

Srbi nemaju pravo na posao i srpski jezik, srpska sela su postala smještaj za migrante, a srpska imovina bi mogla da bude prodata u bescijenje, uz takav tretman kantonalnih i federalnih vlasti, Srbima u FBiH prijeti nestanak, upozoravaju na to predstavnici udruženja Srba iz tog entiteta pozivajući se na izvještaj Ombudsmana BiH o zastupljenosti naroda u BiH na nivoima vlasti FBiH i kantona. 

Prije rata, na području Federacije je živjelo oko 540.000 Srba, prema popisu iz 2013. taj broj je pao na 56.000, a danas je ostalo oko 40.000, tvrde iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH. Đorđe Radanović poručuje da su stranke koje su na vlasti u FBiH i kantonima i zagovaraju multietničnost i zajednički život, na kantonalnim nivoima napravile jednonacionalne i monolitne strukture.

“Imamo činjenicu da u kantonu Sarajevo je živjelo 130.000 Srba, a prema Ustavu FBiH i Kantona, u kantonalnim organima trebalo da bude zaposleno 215 Srba u kantonalnim organima. Međutim, od 796 zaposlenih u kantonalnim organima samo je 15 Srba zaposlenih", rekao je Đorđe Radanović, Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH.

Situacija nije ništa bolja ni po ostalim kantonima. U Posavkom kantonu od oko 7.000 Srba koliko ih je bilo 1991. godine, tamo sada živi oko 900. Nijedan Srbin nije zaposlen u kantonalnim institucijama. No, tu nije kraj njihovim problemima.

“Imamo jednog Srbina, koji je inače Hrvat, ali izjasnio se kao Srbin, koji je član skupštine, radi napredovanja dalje, radi odlaska u Dom naroda, promijenio je prije izbora nacionalnu pripadnost i izjasnio se kao Srbin, a inače je Hrvat i na taj način pokušavaju da nam degradiraju i povratak i opstanak srpskog naroda", kaže Damir Ivetić, predsjednik srpskog građanskog udruženja “Posavina”.

A pored svega toga, Srbi povratnici muku muče i s migrantskom krizom. Iz Bosanskog Petrovca poručuju da će, s obzirom na proširenje migrantskog kampa “Lipa”, tamo dobiti “mali grad”. Valja u svemu tome uzeti u obzir činjenicu, da u Petrovcu živi 3.000 ljudi, dok će s proširenjem, kamp imati i više od 3.000 stanovnika.

“Bosanski Petrovac graniči s migrantskim kampom “Lipa” koji se širi na površinu koja je pet ili šest puta veća od trenutne površine, dakle, u tom širenju predviđeni su prostori za edukaciju, rekreaciju i zabavu, te stambeni blokovi", Nemanja Davidović, predsjednik Udruženja “Povratnici” USK.

“Uglavnom se naseljavaju na prostore gdje su nekada živjeli Srbi. Ima jedan dio ekstremnog krila bošnjačke politike koji razmišlja da će na taj način promijeniti nacionalnu strukturu i doći do nekih svojih ciljeva", kaže Vojislav Milišić, predsjednik Asocijacije udruženja izbjeglih i raseljenih lica u Republici Srpskoj.

Predstavnici srpskih uduženja, podsjećajući da su 163 srpska naselja u drugom bh entitetu popisana kao nenaseljena, pozivaju Srbe u FBiH da se za svoja prava bore i kroz zaštitu interesa svojih imovinskih prava. Poručuju, Srbi treba da se obrate u jednu od šest kancelarija za besplatnu pravnu pomoć koje je formirala Vlada Republike Srpske.