Šta piše u zaključcima Glavnog odbora SDA

Srbiju optužuju za "uzurpatorske atake", traže sankcije za Dodika

  • 23.06.2021.20:29

Glavni odbor SDA optužio je Srbiju za, kako tvrde, učestale uzurpatorske atake na resurse BiH i pozvao na uvođenje sankcija predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku zbog "secesionističkih prijetnji".

U zaključcima objavljenim nakon sjednice Glavnog odbora SDA navodi se da izgradnja hidroelektrana na rijeci Drini i aerodroma u Trebinju "predstavljaju drastičnu povredu suvereniteta BiH" i "nelegalne aranžmane".

Iz SDA navode da su uputili poziv zemljama članicama EU i Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira da uvedu sankcije Dodiku, zbog, kako tvrde, secesionističkih prijetnji, kao i svima koji ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum.

U zaključcima se optužuje Savjet ministara za, kako navode, pasivnost u borbi protiv pandemije virusa korona, rješavanja migrantske krize, te usvajanja reformskih zakona potrebnih za ispunavanje uslova iz Mišljenja Evropske komisije radi dobijanja kandidatskog statusa.

SDA pozdravlja aktivnosti Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara, na čijem je čelu kadar ove stranke Selmo Cikotić, na rješavanju migrantske krize u BiH, te poziva Predsjedništva BiH da "konačno obezbijedi potpisivanje ugovora sa Islamskom zajednicom u BiH".

Glavni odbor SDA podržao je stav predsjednika stranke Bakira Izetbegovića da se razgovori o izmjenama izbornog zakonodavstva i Ustava BiH više ne vode u formatu SDA-HDZ, nego u formatu koji uključuje sve parlamentarne strane, domaće i strane pravne eksperte, predstavnike Centralne izborne komisije i nevladinog sektora.

(Srna)