Koordinacija Srba

Srbi u Federaciji da podrže Srpsku listu

  • 04.10.2018. 15:30

Koordinacija Srba Mostar poziva Srbe na području Federacije BiH da podrže Srpsku listu za sve nivoe vlasti, jer je to jedini način da izaberu legitimne predstavnike koji će se boriti za bolji položaj srpskog naroda u ovom entitetu.

Iz Koordinacije ističu da je cilj Srpske liste ravnopravnost Srba u Mostaru, Hercegovačko-neretvanskom kantonu i FBiH, dostojanstvo srpskog naroda, ravnopravan tretman sa druga dva konstitutivna naroda, sprečavanje diskriminacije Srba u obrazovanju, zapošljavanju, podršci srpskim udruženjima i projektima u okviru budžeta opština, kantona i Federacije. 

Naglašava se da je cilj i konstitutivnost Srba u HNK i na papiru i u stvarnosti, te uvažavanje srpskih stavova. 

"Srpska lista u HNK prijavljena je za kantonalnu Skupštinu, za federalni Parlament, te parlament BiH. Na Srpskoj listi su ljudi od Ravnog, preko Čapljine, Stoca, Mostara, pa sve do Konjica, uglavnom mladi, ali dovoljno hrabri da se, bez obzira na brojne teškoće, upuste u političku borbu za prava svog naroda i bolje sutra na svom ognjištu. Srpska lista prijavljena je i u drugim kantonima FBiH", navodi se u saopštenju Koordinacije Srba. 

Iz Koordinacije ističu da su mostarski Srbi okupljeni u Koordinaciju tražili od srpskih stranaka jedinstven nastup na području FBiH da bi srpski narod konačno izabrao legitimne predstavnike u Skupštinu HNK i federalni Parlament koji će se boriti za Srbe i odgovarati srpskom narodu. 

"Srbima u dolini Neretve već odavno je jasno da samo jedinstveni možemo ostvariti cilj. I uspjeli smo. Imamo jedinstvenu Srpsku listu", naglašava se u saopštenju. 

Podsjeća se da su SNSD, DNS i SP na području FBiH formirali Srpsku listu, koju je u HNK podržao i SDS, ali i sva srpska udruženja i organizacije okupljene u Koordinaciji Srba Mostar. 

Iz Koordinacije dodaju da su ovog puta prevaziđene sve podjele i da je u HNK podrška Srpskoj listi jedinstvena. 

"Podržimo Srpsku listu u svim kantonima i na svim nivoima. Izaberimo svoje predstavnike. Ostanimo svoji na svom", poručuju iz Koordinacije Srba Mostar. 

Koordinaciju Srba Mostar čine Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar, Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo "Gusle" Mostar, Udruženje Srba povratnika, Udruženje veterana, SNSD, SDS, "Prosvjeta" Mostar, Udruženje mladih "Mitropolit Leontije" i kao posmatrač Srpska pravoslavna crkvena opština Mostar.