Pokreću inicijativu za ispitivanje ustavnosti

Srbi u FBiH traže zastupljenost svih naroda u kantonalnim Vladama

19:41, 14.05.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
U kantonalnoj sarajevskoj Vladi ima jedan Srbin, u Unsko-sanskom kantonu ni jedan. Zbog takve proporcionalnosti Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH pokrenuće inicijativu za ispitivanje ustavnosti. 

"Mi ćemo ići preko opštinskog suda, zatim na kantonalni i na kantonalnom sudu u Sarajevu zatražiti da obustavi postupak i da taj predmet preda na Ustavni sud, i da Ustavni sud razmotri formiranje Vlade u Kantonu Sarajevo", kaže Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu parava Srba u FBiH.

Apelaciju Srbi iz Federacije ne mogu direktno da podnesu Ustavnom sudu BiH, jer bi im u tom slučaju trebala trećina poslanika u Skupštini kantona, koju Srbi nemaju. Zato će se pred sudovima pozvati na posljednji, prijeratni, popis kada ih je na području Sarajeva bilo 27,2 odsto. 

"Novoformirana Vlada u Sarajevu broji 13 članova, samo je jedan srpski član, a prema ovom popisu iz  '91.godine trebalo bi da budu minimalno tri", kaže Ana Dursum, pravni zastupnik Odbora za zaštitu parava Srba u FBiH.

"Šta bi se desilo da je na primjer Radovan Višković krenuo da formira jednonacionalnu Vladu RS, a Ustav mu nalaže da mora da ima Bošnjake i Hrvate, vjerovatno bi se digla velika buka i sigurno je da bi reagovale mnoge organizacije", kaže Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Zbog nekonstitutivnosti u Sarajevu i Unsko-sanskom kantonu niko ne reaguje. Niko ne reaguje ni na to što se proporcionalnost ne poštuje ni u pravosudnim institucijama. Već godinama na vodećim pozicijama tužilaca i sudija, u deset federalnih kantona zauzimaju isključivo Bošnjaci i Hrvati.