Komplikacije

Srbi ostaju bez mjesta direktora SIPA?

  • 23.10.2019. 08:50

Imenovanje novog direktora Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH je odgođeno da daljeg nakon prijave da neko od kandidata ispunjava uslove za penziju, a to bi, tvrde sagovornici “Glasa Srpske”, moglo da zakomplikuje rad te agencije, ali i ostavi Republiku Srpsku bez ijedne čelne pozicije u bezbjednosnom sektoru na nivou BiH.

Aktuelnom direktoru SIPA Perici Staniću mandat ističe 5. novembra, zbog čega je i raspisan novi konkurs, a Nezavisni odbor Parlamenta BiH započeo je proceduru imenovanja novog čelnika. Na konkurs je stiglo ukupno pet prijava, a utvrđeno je da četiri kandidata ispunjavaju uslove. To su, uz Stanića, koji je ponovo konkurisao, i bivši direktor SIPA Goran Zubac, aktuelni direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum te policijski službenik iz Trebinja Žarko Laketa, a odbačena je prijava policajca iz Banjaluke Njegoša Jovanovića.

Situacija je zakomplikovana u ponedjeljak, kada je Nezavisni odbor prekinuo sjednicu i zatražio dodatne informacije, na koje, prema tvrdnjama pojedinih sagovornika “Glasa Srpske” nemaju pravo.

Iz odbora je, prije sjednice, rečeno da će nakon intervjua sa kandidatima sačiniti rang-listu i proslijediti je ministru bezbjednosti BiH, koji imenuje direktora SIPA, ali je na iznenađenje mnogih objelodanjeno da su u petak dobili prijavu da neki od kandidata ispunjavaju uslove za penziju.

Zamjenik predsjedavajućeg Nezavisnog odbora Enes Obralija saopštio je nakon prekinute sjednice da je neophodno utvrditi dodatne činjenice u postupku izbora direktora te potvrdio da su svi intervjui obavljeni.

"Sjednicu ćemo nastaviti nakon što dobijemo neke odgovore. Primili smo predstavku u kojoj je navedeno da je Nezavisni odbor spreman da svjesno krši zakone favorizujući jedne, a zanemarujući druge kandidate, koji navodno ispunjavaju uslove za penziju. Donijeli smo zaključak da ćemo za sva četiri kandidata provjeriti da li neko ispunjava uslove za penziju", rekao je Obralija.

Pravni stručnjaci, s druge strane, tvrde za “Glas Srpske” da je Nezavisni odbor izašao iz okvira propisanog zakonom.

"Odbor je prilikom konkursne porocedure morao navesti i to ako su godine staža uslov za poziciju direktora, a to u prethodnim konkursima za ovu i druge čelne policijske pozicije na nivou BiH nije navođeno niti je traženo da se dostave podaci o godinama staža", tvrdi sagovornik “Glasa Srpske”.

Konstatuje da bi se stvar u vezi sa izborom direktora mogla pretvoriti u trakavicu, da kandidati pokrenu sudski spor i da se cijela stvar vuče u nedogled. S druge strane, SIPA bi mogla ostati bez direktora.

"Ako aktuelni direktor ispunjava uslove za penziju i odluči da napusti čelnu poziciju SIPA, Republika Srpska bi praktično došla u situaciju da na čelnoj poziciji u bezbjednosnom sektoru nema svoj kadar. Tada bi tom agencijom rukovodili Hrvati i Bošnjaci do izbora direktora", kazao je naš sagovornik.

“Nije tragedija”

Perica Stanić je nakon razgovora sa članovima Nezavisnog odbora rekao da je intervju prošao korektno i da iskusni ljudi sjede u tom odboru.

"Ako budem ponovo izabran za direktora biće mi čast, a ako ne budem, neće biti nikakva tragedija", kratko je rekao Stanić.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)