Poruka Dodika

Srbi imaju volju za svojom Republikom sa granicom prema Hrvatskoj i privremenom sa Srbijom

  • 25.11.2019. 18:47

Dvadeset peti novembar, u BiH neradno proslavlja samo  Federacija i to, samo jedan  dio. Kakav praznik takva državnost - poručuje srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. 

Održao je Dodik i čas istorije i podsjetio da je na zasjedanju ZAVNOBiH-a bilo nekoliko intelektualaca muslimana koji su se izjašnjavali kao Srbi ili Hrvati. Što se tiče Republike Srpske, srpski narod ima volju za svojom Republikom koja ima granicu prema Hrvatskoj i privremenu granicu prema Srbiji, ali najvažnije je da ima svoje institucije. 

Izetbegović danas Dodiku poručuje da u BiH ništa osim imena Republika Sprska nije srpsko - a Dodik njemu da se zanosi.

“Svaki pedalj ove zemlje je zajednički, ništa u BiH nije srpsko, osim naziva Republika Srpska, a ne znam hoće li i to tako ostati ako gospodin Dodik nastavi sa ovakvim izjavama“, kaže predsjednik SDA, Bakir Izetbegović.

“Može on da se zanosi u svemu tome, u Banjaluci su institucije koje su pod upravom i političkom voljom srpskog naroda, mi ne želimo da pošaljemo poruku Bošnjacima da nisu dobro došli i ja razumijem njihovu frustraciju, oni imaju kanton dva da sa njime nešto upravljaju, federaciju dijele sa Hvatskim narodom, a gore na nivou BiH moraju da uvažavaju naše stavove i Hrvata i njihova frustriranost može da dovede jedino do toga da nešto dogovaraju, ali kada svedete sve na običan život onda ćete vidjeti da je Republika Srpske pod suverenim upravljanjem srpskog naroda", kaže Dodik.

I Sarajevo danas baš kao i BiH. U jednom dijelu svečano i sa zastavama, u drugom ni traga od praznika. Radno je danas bilo i u Mostaru. HNS je zasjedao i utvrdio da je hrvatski narod majorizovan u BiH, pa su poslali poruku onima koji danas praznuju pod velom jedinstva.

"Da su Hrvati, Bošnjaci, Srbi i svi drugi jednakopravni i da jednakost mora zaživjeti i evo ja želim svima onima koji vole ovu državu da što prije prepoznaju to kao osnov funkcionisanja ove države“, kaže Dragan Čović, predsjednik HNS-a.

Za srpske predstavnike i Srbe koji rade u zajedničkim institucijama BiH danas sasvim običan radni dan. Za njih su obavezujući zakoni koji su definisani u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a tiču se upravo Zakona o praznicima.

“Republika Srpska ima zakon o praznicima koji je donesen u skladu sa Ustavom i u skladu sa svim demokratskim principima I naša obaveza jeste nas koji dolazimo iz RS I da poštujemo zakon o praznicima Republike Srpske“, kaže Staša Košarac, šef Kluba SNSD-a u PD PS BiH.

Da je BiH zemlja tri naroda, moglo se čuti '43. na ZAVNOBIH-u u Mrkonjić Gradu. Upravo tog 25. novembra donijeta je odluka o ujedinjenju svih naroda u BiH, ali u sklopu bivše Jugoslavije, podsjećaju istoričari. Ništa tu ne bi bilo čudno  I to što Federacija ističe 25.novembar kao dan državnosti, ali zaboravljaju slavljenici da se njihov 1.mart upravo kosi sa porukom ZAVNOBIH-a, kad su 1992.  istupili iz zajedničke Jugoslavije.

“Kod muslimanske političke elite postoji jedna želja za određenim identitetom, taj identitet nastoje da kreiraju tako što pokušavaju iz, u ovom slučaju, zajedničke jugoslovenske istorije, a kasnije I srpske istorije da izdvajaju određene sekvence koje njima odgovaraju“, kaže Miljan Mastilović, istoričar.

I ove godine građani u dva grada podjeljeni. U Istočnom Sarajevu kažu da slave samo pravoslavne praznike, a u Sarajevu kažu da je za njih danas bitan dan. U Predsjedništvu BiH, bez srpskog člana Predsjedništva, druga dva člana su 21. novembra  upriličili prijem za strane diplomate.