Sarajevo

Isporučena 222 seta testova na virus korona

12:33, 13.10.2020.
Izvor: Srna
Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo danas je izvršena primopredaja 222 seta testova na virus korona u vrijednosti oko 200.000 dolara, koje je Južna Koreja donirala BiH.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske dobiće 84 seta testova, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu 82, Univerzitetski klinički centar Tuzla 30, Sveučilišna klinička bolnica Mostar 25 i Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta jedan set.

Primopredaji testova prisustvovala je pomoćnik ministra civilnih poslova u Savjetu ministara za oblast zdravstva Draženka Malićbegović i konzul Ambasade Koreje u Zagrebu Dongik Jeng.

Zahvalivši za donirane testove, Malićbegovićeva je istakla da je ovo značajna donacija za zdravstvene ustanove u BiH u trenutnoj epidemiloškoj situaciji, te da će u toku dana biti isporučena, u skladu sa odlukom Savjeta ministara.

Ona je zahvalila i na podršci Ambasadi Južne Koreje kada je riječ o predstavljanju njihovih iskustava u vezi sa borbom protiv kovida 19.

Jeng je izrazio zadovoljstvo činjenicom da će uručena donacija zdravstvenim ustanovama u BiH biti korisna, te napomenuo da je Vlada Južne Koreje u borbi protiv virusa korona humanitarno pomogla 108 zemalja.