Član Predsjedništva BiH

Sporan politički angažman Šefika Džaferovića

19:18, 18.09.2019.
Izvor: ATV
Osim dokumenata koji dokazuju da je Šefik DŽaferović izdavao bh. dokumente i teroristima sa Interpolovih potjernica, njegov politički angažman sporan je i zbog prikrivanja ratnih zločina nad srpskim zarobljenicima – poručuje to srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. 

Nikada nije došlo ni do rasvjetljavanja tih ratnih okolnosti što, kaže Milorad Dodik, dodatno diskredituje Džaferovića. SNSD je, poručuje  Dodik i danas istog stava o funkciji Šefika Džaferovića u BH-Predsjedništvu, kao i 2017. godine, kada je  tražio da on bude razrješen tadašnjeg angažmana u BH-Parlamentu. 

"23. avgusta 1994. godine bio je svjedok kada su mudžahedini likvidirali Srbe sjecajući im glave, a nije poduzeo nijednu radnju kao tada načelnik Centra za bezbjednost Zenica da se krivci privedu pravdi. Činjenica je da su ti vojnici bili zarobljeni, na njih se odnosila Konvencija koja štiti zarobljenike. Činjenica je da odgovorni ljudi to nisu učinili.  To je za nas bilo dovoljno  da u prethodnom vremenu u Parlamentu poduzmemo te svoje radnje i aktivnosti", kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Dokumenti sa potpisom SDA-ovog Šefika Džaferovića, koji su isplival iu javnost, dokazuju da je osnivaču  Islamske države i organizatoru terorističkog napada  11. septembra u Americi,  odobrio putne dokumente BiH. 

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata Milorad Kojić za ATV kaže da je nedopustivo da Džaferović, koji je, kako tvrdi, odgovoran za zločine nad Srbima u zloglasnom odredu El mudžahid, obavlja najviše funkcije u BiH. Očigledno je, kaže Kojić, da SDA  i njen iratni kadrovi i danas opstruišu procesuiranje zločina nad Srbima.

"Nije slučajno da je on taj koji ispred SDA se kandiduje za najznačajnije funkcije jer i dalje traje politika SDA, politika Islamske deklaracije koja je, evo i ovih dana pretočena u novu  Deklaraciju SDA koja je ustvari nastavak projekta koji su zacrtali 90-ih godina i za koju su imali podršku međunarodne zajednice", kaže Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica .

Dokumenta dokazuju da su i Osama Bin Laden i njegovi najviši oficiri samo neki od terorista uz čija imena je na Interpolovim potjernicama stajalo da su bili državljani BiH od 1994. godine. Sve to, tvrde u SNSD-u, dodjeljivano je u znak zahvalnosti za ratni angažman u BiH. U znak zahvalnosti i Sakib Mahmuljin na sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona među predloženima je za Plakatu počasnog građanina. 
Mahmuljinu, bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije BiH, kojem je bio podređen zloglasni odred El mudžahid, u Sudu BiH dokazuje se krivica za zločine nad Srbima u Vozući.