Direktna veza sa Srbijom

Spona sa maticom: Konzularna kancelarija Srbije otvorena u Drvaru FOTO

  • 16.04.2019. 17:44

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović poručio je danas na otvaranju Konzularne kancelarije Srbije u Drvaru da je prisustvo Srbije u ovoj opštini najdirektnija veza i spona matice sa srpskim narodom koji živi na ovim prostorima.

Odalović je rekao da je glavna poruka koja se šalje otvaranjem ove kancelarije u Drvaru da je Srbija sa srpskim narodom na ovim prostorima i da u Srbiji imaju svoju maticu. 

"Ova kancelarija je u funkciji približavanja nas njima i njih nama", rekao je Odalović. 

On je rekao da će ova kancelarija osim administrativnih poslova, što je u osnovi njenog posla, služiti i za ekonomsku, kulturnu i svaku drugu saradnju Srbije sa srpskim narodom na ovom prostoru. 

Ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević rekao je da će Kancelarija biti u funkciji povezivanja Srba koji žive u BiH sa maticom Srbijom. 

"Nadam se da će se raseljena lica vratiti i da će u perspektivi Drvar biti srpski grad kao što je uvijek i bio", istakao je on. 

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić rekla je da je otvaranje Kancelarije konzulata Srbije u Drvaru još jedan od dokaza da je ostanak i opstanak srpskog naroda na ovom prostoru zagarantovan. 

Ona je dodala da je ponosna što je Drvar kao najzapadnija i najbrojnija srpska povratnička opština od danas i zvanično mjesto okupljanja srpskog naroda. 

"Ovo je naša kuća, ovo je bila, jeste i biće naša zajednička matica", poručila je Runićeva. 

Bivši načelnik opštine Drvar Goran Broćeta, koji je danas prvi građanin koji je u novootvorenoj Kancelariji Konzulata Srbije u Drvaru predao zahtjev za dvojno državljanstvo Srbije, rekao je da je otvaranje ove kancelarije značajno za srpsko stanovništvo Drvara i okolnih opština, izražavajući zahvalnost za njeno otvaranje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. 

Broćeta je dodao da ova kancelarija predstavlja direktnu vezu Srba koji žive u Federaciji BiH sa Srbijom. 

Otvaranju su prisustvovali i načelnici opština Bosanski Petrovac Dejan Prošić, Bosanskog Grahova Milorad Gligić, Glamoča Nebojša Radivojiša i Istočnog Drvara Milka Ivanković, te predstavnici kancelarije OEBS-a u Banjaluci, Konzulata Srbije iz Banjaluke i Trebinja i ministri u Vladi iz Livanjskog kantona. 

Odluku o otvaranju Konzularne kancelarije sa sjedištem u Drvaru donijela je Vlada Srbije.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.