Ne može da odlučuje u ime BiH

Špirić osudio Zvizdićev odlazak u Brisel

17:43, 19.12.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Nikola Špirić izjavio je danas Srni da zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Denis Zvizdić ne može da govori, niti odlučuje u ime BiH u Briselu, jer je spoljna politika u nadležnosti Predsjedništva BiH.

"Nije poznato kojim se kriterijumima rukovodila visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini kada je odlučila da okupi, kako je rekla, lidere iz regiona, ali je jasno da Zvizdić na takvom forumu ne može da govori, niti odlučuje u ime BiH", rekao je Špirić. 

On je istakao da je spoljna politika u nadležnosti Predsjedništva BiH i bilo je logično da se poziv adresira na tu instituciju. 

"Sam izbor učesnika sastanka već sugeriše da ne može da poluči bilo kakav rezultat ili obavezu po BiH i da vjerovatno služi samo Mogerinijevoj kako bi na neki način popravila poljuljanu sliku o ulozi i značaju EU na međunarodnoj političkoj sceni", smatra Špirić. 

Iz Savjeta ministara je najavljeno da će Zvizdić danas u Briselu, na poziv Mogerinijeve, prisustvovati sastanku zvaničnika Balkana.