Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda

Špirić: Sve lošiji rezultati BiH zbog neformiranja vlasti

13:03, 29.10.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je da su sve češći izvještaji međunarodnih institucija prema kojima je BiH na začelju lista po ekonomskim pokazateljima, te izrazio bojazan da će neformiranje vlasti uticati na to da ti rezultati bude sve lošiji.

"Osim toga, imamo situaciju u kojoj smo sve dalje od kandidatskog statusa za EU, a skloni smo za to da optužujemo druge i bježimo od unutrašnjeg dijaloga koji je jedini put ka napretku svih nas koji živimo u BiH", rekao je Špirić Srni.

Ističući da je formiranje vlasti imperativ za ekonomski napredak i položaj BiH na spoljnopolitičkom planu, Špirić je konstatovao da to mnogo bolje vide prijatelji BiH iz inostranstva.

Prema njegovim riječima, u BiH se ništa neće riješiti statusom-kvo, niti će biti moguće ponuditi bilo kakvo rješenje i za migrantsku krizu i ekonomski razvoj.

"Predstavnici svih prijateljskih država i međunarodnih institucija ocjenjuju da moramo formirati vlast i krenuti naprijed, ali to je stvar našeg unutrašnjeg dogovora. Sve što sami dogovorimo bolje je od inat-politike i iščekivanja da neko rješenje donese izvana", naglasio je Špirić.

Navodeći da će se samo tako postići ekonomski ciljevi i odgovoriti izazovima koji su pred BiH na njenom evropskom putu, Špirić je rekao da se tek tada može očekivati da oni koji su spremni da ekonomski podrže BiH počnu i da ulažu.

"Razgovori okrenutih leđa" su dovoljni da nas odvedu još dublje u krizu i pojačaju imigracione procese koji će, ako se nastave, BiH sve više pretvarati u praznu ljušturu. Vrijeme je da pobijedimo inate i vlastite sujete", zaključio je Špirić.