Špirić: Srbi u Mostaru da izađu na izbore

  • 26.11.2020. 12:01

Predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić ocijenio je da delegat Denis Bećirović, inicijativom o promjeni naziva ulica u Mostaru, želi da diže tenzije u predizbornoj kampanji u ovom gradu i prepada ljude, te pozvao Srbe da ne nasjedaju na to, svi izađu na izbore i uzmu sudbinu u svoje ruke.

- Konačno se održavaju izbori u Mostaru i ti ljudi su dobili mogućnost da iskoriste svoje ljudsko i demokratsko pravo da nakon dvanaest godina biraju svoje predstavnike. Baš sada se našao Bećirović da im kaže da su neprimjereni nazivi ulica u Mostaru, kao da to nije bilo i ranije i kao da se u glavnom gradu BiH to isto ne dešava. Očito Bećirović hoće da diže tenzije i prepada ljude - rekao je Špirić.

On dodaje da bi se moglo unedogled nabrajati negativni primjeri o nazivima ulica i škola u cijeloj BiH ako je nekome cilj da sada truje atmosferu i diže tenzije.

- Cilj SNSD-a i mene kao funkcinera te stranke je da se održe izbori u Mostaru. Pozivam Srbe da svi izađu na izbore, iskoriste svoje pravo i uzmu svoju sudbinu u ruke. Pokazali smo u tri opštine u Federaciji BiH - Glamoču, Drvaru i Grahovu, da imamo uticaja na lokalnom nivou. Učinimo to i u Mostaru. Ne treba se bojati izjava Bećirovića, koga zovu lijeva desnica, zato i daje izjave u tom duhu - naglasio je Špirić.

On je zaključio da je Bećirović svjestan da Dom naroda nema ingerencije da se bavi lokalnim temama, poput naziva ulica u jednom gradu i da se bavi politizacijom.

- Vrijeme nakon izbora daje mogućnost da se pokrenu ova pitanja i inicijative za cijeli prostor BiH - zaključio je Špirić.

Delegat u Domu naroda Parlamentrane skupštine BiH Denis Bećirović /SDP/ prekjuče je predložio dopunu dnevnog reda sjednice ovog Doma i usvajanje zaključka da se uklone imena i prezimena "dokazanih ustaških zločinaca u Mostaru iz naziva ulica".

Taj prijedlog nije dobio potreban broj glasova, te nije uvršten na dnevni red, a SDP je istu inicijativu iskoristio za izvrtanje činjenica i optužio SNSD i listu "Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar" da "podržavaju ostanak ustaških naziva ulica u Mostaru".