Špirić: Potrebne dodatne konsultacije za smjenu Lučića

  • 08.04.2021. 15:49

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je da danas nije bilo vrijeme da se ovaj dom izjašnjava o odluci predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije o smijeni ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića.

Ističući da skidanje ove tačke sa dnevnog reda sjednice Doma naroda nema veze sa eventualnim imenovanjem Igora Radojičića na mjesto ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara, Špirić je u izjavi novinarima rekao da je potrebno još konsultacija o Tegeltijinoj odluci za smjenu Lučića i da će nakon toga ovaj posao biti priveden kraju.

"Samo je napravljena mala pauza da se ne izjašnjavamo i to je stvar svake političke partije. Da ćemo se izjašnjavati, sigurno hoćemo, kakvo će izjašnjenje biti - vidjećemo",  konstatovao je Špirić.

On je ocijenio da su skidanju sa dnevnog reda ove tačke kumovale mnoge izjave koje bi da prave blokade i opstrukcije, što trenutno najmanje treba BiH.

"Proceduru moramo završiti, tražimo još malo vremena", rekao je Špirić, ističući da delegatska inicijativa za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova Siniše Ilića potpada pod drugu proceduru.

Komentarišući danas usvojeni Plan prioriteta za parlamente u BiH za ubrzanje evropskih integracija, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda rekao je da saradnja parlamenata na različitim nivioima može da dodatno podstakne put BiH ka EU.

On je naveo da je u Mostaru održan okrugli sto na kojem su rukovodioci svih parlamenata u BiH uključenih u evropski put potpisali listu prioriteta.

"To je stvaranje sinergije različitih nivoa vlasti da se postigne zajednička odgovornost i ubrza evropski put BiH", rekao je Špirić i konstatovao da od odgovornosti svih zavisi da li će do toga doći.

Kada je riječ o pregovorima BiH za novi aranžman sa MMF-om, Špirić je ocijenio da bi bilo dobro da sredstva ove međunarodne finansijske institucije budu prisutna u BiH u vrijeme globalne pandemije i ekonomske krize.

- Podržavam pregovarače – entitetske ministre i predsjedavajućeg Savjeta ministara da uspješno sprovedu pregovore - rekao je Špirić.

Špirić je, navodeći da ne zna koji su konkretni uslovi MMF-a, pretpostavio da će neke od njih vlasti prihvatiti, a nešto, vjerovatno, neće.

 

Тагови: