Špirić: Omogućiti Srbima ostanak na ognjištima u FBiH

  • 14.10.2020. 18:39

Nemamo prava da odustanemo od borbe za bolji položaj Srba u federalnim zapadnokrajiškim opštinama. Dvadeset pet godina vlasti nas ignorišu. Zato izlazimo sa zaključcima i tražimo njihovu hitnu realizaciju! 

Ovo je poruka upućena federalnim vlastima iz Drvara u kome su načelnici te opštine, Glamoča i Istočnog Drvara održali sastanak sa predsjedavajućim Doma naroda Parlamenta BiH. Za Nikolu Špirića nema dileme – jedintveno i složno mora se u borbu za bolji položaj srpskih povratnika. 

"Neka Vlada kantona kaže koliko je uložila u ove opštine, neka Vlada FBiH to isto kaže, zajedničke institucije, međunarodni donator. Ovo je narod koji je dostojanstven, antifašistički narod. Da li su zvanične politike na liniji antifašizma ili fašizma koji zadaje posljednjji udarac na ovih pet opština. To je pitanje na koje čekamo odgovor", kaže Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH.

Mjesec dana daju nadležnima da odgovore na zaključke sa današnjeg sastanka koji će im biti poslati. Revizija privatizacije,  izmjena zakona kako bi sa kantonalnog nivoa počelo finansiranje predškolskih ustanova u Drvaru i izgradnja putne infrastrukture, izmjena zakona o šumama kako bi i lokalne zajednice, od sječe, dobile dio sredstava. Infrastruktura nije pripremljena i nema pomoći za povratak… Ovo su najznačajniji zaključci sastanka sa koga stiže i opaska da su svi zakoni koji imaju veze sa povratničkom populacijom diskrimnatorski. Srbi su, tvrde u Drvaru, prevareni. 

"Dobili smo sva obećanja od međunarodne zajednice i domaćih institucija da će ovo biti podržano i kad smo se mi vratili počeli su vraćati i drugi narodi a onda su nam okrenli leđa i od nas otišli", kaže Mile Marčeta, predsjednik Udruženja protjeranih građana Drvar.

Skoro da nema oblasti u kojima povratnici nemaju problema, poručeno je na sastanku. Maćehinski odnos, kažu, predugo traje.

Na odnos federalnih vlasti prema srpskim povratnicima posebno su ogorčeni ovdje u Drvaru. Kažu da su postali taoci loših zakona i još lošije privatizacije.

To najbolje pokazuju snimci nekadašnjih privrednih giganata koji su bili ekonomski oslonac Drvara i njegovih stanovnika. 

"Mi ćemo aktivno nastaviti i uporno upućivati incijative za sve ovo o čemu smo danas govorili. Drvar, i ostale povratničke opštine, su školski primjeri loše urađene privatizacije i lose sprovedenog i ispoštovanog procesa povratka", kaže Dušica Runić, načelnik opštine Drvar. 

"Moramo na svakoj adresi, gdje je god koji Srbin funkcioner iz RS ili kantona ili opštine, da prvo počnemo sa ovim zaključcima. Moramo svaki put kad se sretnemo  sa MZ, predstavnicima, ambasdorima, lijepo je otići u BL, Mostar, stolovati u Sarajevu. Ja ne vidim da oni posjećuju ove opštine. Ako je ovo džep koji je namijenjen za nešto drugo, moraju to da nam javno kažu", kaže Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH.

Nema odustajanja jer došlo je vrijeme da se vjekovna ognjišta brane i na ovaj način, poručeno je iz Drvara. Dug je to, kažu, budućim generacijama.

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.