Špirić: Od nezakonitog CIK-a ne može se očekivati zakonit rad

  • 10.02.2021. 18:40

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je da se od CIK-a ne može očekivati kvalitetan i zakonit rad budući da je izabran nezakonito, te da mu je teško komentarisati način izbora gradonačelnika Mostara i reakciju visokog predstavnika Valentina Incka o načinu glasanja za tu poziciju.

"Trebalo je da glasaju za visokog predstavnika jer on donosi statute, donosi odluke, postavlja, imenuje i da bar znamo na čemu smo i da ne glumimo ni mi ni oni", rekao je Špirić novinarima.

On je ocijenio da je vrijeme u BiH i u Mostaru da vijećnici odlučuju, a ne da slušaju, jer sve dotle dok slušaju, ne zna zašto ih onda narod bira.

Špirić je rekao i da svi pokazuju dozu nezadovoljstva prema članovima CIK-a.

"Kad se nešto kuso rodi, kuso i ostaje. Sve dok ne postoje jasne instrukcije za rad po zakonu dotle se otvara prostor za tumačenje iz međunarodnih institucija", istakao je Špirić.

Gradsko vijeće Mostara odlučilo je danas da poništi glasanje za gradonačelnika u prvom krugu i da se u ponovljenoj proceduri glasa tajno, čime je ispoštovana preporuka OHR-a i visokog predstavnika u BiH.

Тагови: