Parlament BiH

Špirić: OBA prerasta u rentakar jačih agecija

  • 20.06.2018. 15:50

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Širić izjavio je danas da je problem što Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH sve više prerasta u neku vrstu rentakar službe jačih obavještajnih agencija u inostranstvu.

Špirić je novinarima rekao da je pitanje usvajanja izmjena i dopuna Zakona o OBA BiH predstavlja stvar parlamentarne rasprave i procedura. 

"Dobro bi bilo da se o izmjenama zakona izjasnila Zajednička komisija za nadzor nad radom OBA Parlamentarne skupštine BiH. Koliko znam, tog sastanka i te komisije nije bilo", upozorio je Špirić. 

Poslanik SNSD-a rekao je da se postavlja pitanje da li Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas ima preduslove da raspravlja o izmjenama tog zakona. 

"Sigurno da zakon treba usklađivati sa evropskim zakonodavstvom. Dobro bi bilo da vidimo koji su to projekti u kojima OBA učestvuje za novac, gdje je evidentiran i o čemu se radi", dodao je Špirić.

Komentarišući najavljenu raspravu o izmjeni seta zakona o akcizama u Predstavničkom domu Parlametnarne skupštine BiH, Špirić je rekao da je i to pitanje parlamentarne procedure. 

"Zakonom je tačno propisano ko se bavi politikom poreza i akciza. Konačnu odluku mora dati Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje i ako ovaj danas predloženi zakon ima stav Uprave spreman sam da o njemu razgovaram", rekao je Špirić. 

On je naglasio da, u suprotnom, odnosno bez stava UO UIO, ovo pitanje predstavlja predizibornu kampanju, naglašavajući da za ozbiljno parlamentarno odlučivanje moraju biti ispunjeni uslovi. 

Špirić je ocijenio i da BiH i njene institucije nisu u stanju da se nose sa migrantskom krizom i da ne postoji strategija. 

"Mi danas nemamo informaciju Ministarstva bezbjednosti, nego ljutnju ministra Dragana Mektića i ukoliko se ovo sve nastavi bez konkretnog odgovora i jasne brige za te ljude koji su u BiH, sve prerasta u anarhiju", rekao je Špirić. 

On kaže da je logično bilo da Ministarstvo bezbjednosti BiH dostavi 
informaciju o tome koliko je migranata, gdje su smješteni i kakva je bezbjednosna situacija. 

"Bilo je očekivano da nam ministar objasni na bazi koje odluke je očistio park u Sarajevu i izbjeglice premjestio u Mostar ili je to bilo priprema za posjetu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Ergogana. Ali, to nije odgovor na migrantske izazove", rekao je Špirić. 

On je napomenuo da je Mektić danas naveo da je riječ o krizi koja će se nastaviti, a nema prijedloga rješenja.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)