Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH

Špirić: Neophodno formirati vlast

  • 24.10.2019. 19:26

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić naglasio je da je, nakon više od godinu dana od sprovedenih izbora u BiH, neophodno, bez daljeg odgađanja i uslovljavanja, formirati Savjet ministara, Vladu FBiH i kantonalne vlade jer bez toga BiH neće moći na najbolji način odgovoriti obavezama koje proističu iz Agende UN 2030.

Podsjetivši na činjenicu da je BiH jedna od 190 članica UN koja se obavezala da će implementirati Agendu UN 2030 i njenih 17 ciljeva održivog razvoja, Špirić je naglasio da je BiH posvećena ovoj obavezi, koja predstavlja sveobuhvatan, globalni i održiv sporazum za razvoj svih država članica UN, te izrazio žaljenje što u BiH nije urađeno više na sprovođenju ove agende.

Obraćajući se učesnicima Evropske konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Savjeta Evrope, koja je danas, u organizaciji Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, počela u Strazburu, Špirića je rekao da se za BiH Agenda UN 2030 jednako odnosi i na mir i na razvoj, zbog čega se u Integrisanoj analizi izazova u pogledu održivog razvoja u BiH polazi od činjenice da je riječ o postkonfliktnoj zemlji koja ima aspiracije da postane članica EU.

S tim u vezi, naglasio je Špirić, definisani su ključni trendovi razvoja, šanse i prepreke, te predstavljena četiri pravca održivog razvoja u BiH - dobra uprava i upravljanje javnim sektorom, pametan rast, investiranje u novi društveni ugovor i ljudski kapital za 21. vijek.

Govoreći na Evropskoj konferencije u okviru teme posvećene doprinosu parlamenata u realizaciji Agende UN 2030 i njenih ciljeva održivog razvoja, Špirić je istakao da se proces pristupanja EU i provođenje ove agende u BiH doživljavaju kao komplementarni procesi koji se uzajamno jačaju.

On je naglasio da oba procesa podstiču institucije i građane da teže boljem društvu, u kome niko neće biti zanemaren i u kome će, u centru bolje zajedničke budućnosti biti ljudi, prosperitet, planeta, mir i partnerstvo.

Osim Špirića, na Evropskoj konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica Savjeta Evrope učestvuje i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Borjana Krišto.

U nastavku ove konferencije, na kojoj učestvuje 60 predsjednika parlamenata i oko 300 parlamentaraca iz zemalja članica Savjeta Evrope, zamjenici predsjedavajućih oba doma parlamenta BiH imaće i brojne bilateralne susrete sa predsjednicima parlamenata i najvišim zvaničnicima Savjeta Evrope.


 

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.