Špirić: Izmjene Zakona tražene da se pokrije nerad institucija

16:50, 02.03.2021.
Izvor: Srna
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić smatra nepotrebnim izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama i izmjene i dopune Zakona o lijekovima, jer nema nijednog razloga da se u BiH ne provodi vakcinacija protiv virusa korona, te ocijenio da su izmjene predložene da bi se prikrio nerad institucija.

"Zahtjev za izmjene zakona trebao je da posluži da pokrije nerad institucija koje ne odgovaraju sistemu nego odgovaraju strankama", rekao je Špirić novinarima nakon sjednice Doma naroda.

On je naveo da je poseban problem u BiH činjenica da je paralisan sistem po dubini, te ocijenio da se to radi namjerno da bi se se iznjedrilo ministarstvo na nivou BiH.

Prema njegovim riječima, tu namjeru je razotkrio delegat bošnjačkog naroda Denis Bećirović, a glasanjem potvrdila SDA, koja je bila inicijator izmjene ovih zakona u Predstavničkom domu.

On je pojasnio da je Bećirović predložio da Savjet ministara predloži izmjene Zakona o Savjetu ministara i uvede ministarstvo zdravlja BiH, te dodao da time ne bi bio riješen problem vakcinacije u BiH.

"Ako je to stvarni razlog korekcije ova dva zakona, nanosi se ogromna šteta građanima BIH", rekao je Špirić novinarima nakon sjednice Doma naroda.

On je dodao da član 10 Zakona o javnim nabavkama daje solidan prostor da se u direktnim kontaktima nabavljaju vakcine protiv kovida 19 i da se pristupi procesu imunizacije u skladu sa zakonima u BiH.

Špirić je rekao da proces obaranja ovih zakonskih prijedloga nije završen do kraja jer sjednici nije prisustvovao treći član Kolegijuma Doma naroda Dragan Čović i da se glasa u drugom krugu, te da smatra da političko raspoloženje neće biti promijenjeno.

On je istakao da se izmjenama postojećih zakona neće riješiti problem, te dodao kako se mora postaviti pitanje da li je dosadašnja nabavka nezakonita jer je Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara završilo četiri tendera i u to su ušle pojedine agencije.

Špirić je istakao da je primjenom postojećeg Zakona o javnim nabavkama BiH mogla biti u dubini procesa nabavke vakcina i imunizacije.

On je objasnio da su poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu glasali za izmjene ovih zakona jer su se pojavile neposredno na sjednici i da nije bilo vremena da se izvrše potrebne stručne i stranačke konsultacije.

"Mi smo sada imali dovoljno vremena da vidimo da ne postoji potreba za izmjene postojećih zakona. Dom naroda i jeste tu da ponudi konačnu ocjenu. Građani su mogli proći fazu imunizacije u skladu sa postojećim zakonima", naglasio je Špirić i napomenuo da nije bilo ni zahtjeva za izmjene ovih zakona od agencija koje se time bave.

Špirić je konstatovao da se ovakvim ponašanjem čini šteta građanima BiH koji plaćaju cijenu.

"Sve smo učinili da upozorimo institucije da se bave svojim poslom. Da li je ijedna stranka pokrenula bilo koji proces opoziva svojih direktora koji ne rade ovaj posao. Ne znam nijednu. Ako su svi dobro radili, a građani ostali izvan imunizacije, onda to jasno govori da neko ne radi svoj posao", upozorio je Špirić.

On je rekao da je BiH došla u situaciju da direktori agencija ne odgovaraju sistemu nego stranci.

"Ako stranka hoće državno ministarstvo, a neće imunizaciju da bi natjerala druge da je poslušaju, to je inat koji čini štetu svima. Upozoravam da to nije dobro", poručio je Špirić i dodao da se rješenje sastoji u Zakonu o javnim nabavkama, te da nema potrebe da se mijenja ni Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima.