Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

Špirić: BiH je zemlja koja ne može sprovesti izbornu volju, a želi članstvo u EU

  • 07.05.2019. 20:35

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je da će BiH biti u zastoju sve dok van nje bude tražen "stariji brat", ističući da je nedopustivo što vlast nije formirana sedam mjeseci nakon izbora.

"Zemlja koja nije u stanju sprovesti izbornu volja, a želi postati članica Evropske unije - sama sebi podsijeca krila", rekao je za N1 Špirić, koji je i potpredsjednik SNSD-a.

Govoreći o tome što SDA kao uslov za formiranje vlasti traži aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO, Špirić navodi da niko ne spori saradnju sa tom alijansom, ali da treba biti svjestan da je Narodna skupština Srpske donijela Deklaraciju o vojnoj neutralnosti.

"O tome treba razgovarati, a ne uslovljavati formiranje vlasti. Mi iz Republike Srpske smo samo htjeli da bude implementirana volja birača i nismo ništa uslovljavali", napominje Špirić.

On kaže da je situaciju trebalo da relaksira dokument "Principi" na bazi kojeg bi bio formiran Savjet ministara, a koji je, kako navodi, trebalo da kreira lider SDA Bakir Izetbegović.

"Nakon prvog sastanka dokument su potpisali i /lider SNSD-a Milorad/ Dodik i /predsjednik HDZ-a BiH Dragan/ Čović. Izetbegović je tražio dodatne konsultacije i nije potpisao", kaže Špirić.

On naglašava da se sada želi prebaciti krivica na Republiku Srpsku i, umjesto da bude formirana vlast, kreira se spin da se Republika Srpska militarizuje.

"Ne valja im Dan, ne valja im grb, ne valja im zastava. Ljudi neće da razgovaraju, oni traže saradnju izvan BiH. Dok se god bude tražio `stariji brat` iz vana mi ćemo biti u zastoju", napominje Špirić.

On dodaje da je poslije svih izbora u BiH, od Dejtona do danas, bilo malo političke šizofrenije, a, kako ističe, ovaj put malo više.

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина