Otimačina 

SPC i dalje bez svoje imovine u Sarajevu

  • 01.05.2019. 19:27

Srpska pravoslavna crkva i dalje je bez svoje imovine u Sarajevu. Godinama traže od nadležnih da im se vrate objekti i zemljište koja su im 1945. godine oduzeli komunisti. Zgrada Ekonomskog fakulteta, odnosno nekadašnje Bogoslovije, samo je jedna od njih. Na zemljištu Srpske pravoslavne crkve je je zgrada Parlamenta BiH, hotel Holdej In, sudovi i tužilaštva, Zetrin kompleks i mnoge druge atraktivni objekti u samom centru grada. 

“Apelujemo na sve odgovorne u ovom gradu i entitetu da nam se vrati oduzeta i uzurpirana imovina i da se na taj način pokaže, i ovaj grad, i ovaj entitet da stoje iza politike pomirenja, demokratije i ravnopravnosti. Žalosno je što to stalno treba da ponavljamo, ali nećemo se umoriti do čineći,“ rekao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom. 

Političke volje u Sarajevu nema kada je u pitanju pravo na povrat srpske imovine. Sarajevski političari kunu se u opredljeljenost BiH ka evropskom putu, ali zaboravljaju da je upravo jedan od uslova Zakon o restituciji. Republike Srpske je taj Zakon donijela, ali je odlukom visokog predstavnika 2000-te, Zakon stavljen van snage. Danas se o srpskoj imovini priča samo na prazničnim prijemima.

“Što se tiče SDA, to treba uraditi što hitnije, ne samo pravoslavnoj crkvi, nego i jevrejskoj, islamskoj zajednici i tako dalje,“ rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA. 

“Mislim da je dosta da se to samo pominje ovako, povodom nekih događaja, kao što je sada Vaskrs. To treba da bude dnevna aktivnost svih koji se s tim bave i ja sam spreman na tom pitanju da radim,“ kaže Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Istovremeno, Islamskoj zajednici je vraćena kompletna imovina, Katoličkoj crkvi 90 odsto, dok Jevrska zajednica i SPC i dalje čekaju na povrat ili novčanu nadoknadu za svoju imovinu. 

“Tamo gdje je bošnjačka vlast oni su vraćali Islamskoj zajednici, hrvatska vlast, oni su vraćali Katoličkoj crkvi, a naravno nisu vraćali Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Smatramo da je vrijeme da se izvrši restitucija, svih posjeda i svih zemljišta koji su konfiskovani 1945. godine,“ kaže Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH. 

Sarajevo nije jedini slučaj. U Tuzli postoje na desetine lokacija uzurpiranog zemljišta i nekretninma koje su do Drugog svijetskog rata pripadale Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок