Tužilaštvo BiH će vrlo brzo poslati i pozive za njihovo ispitivanje

Solak i Hodžić osumnjičeni u aferi "Respiratori"

  • 22.05.2020. 18:19

Fikret Hodžić, vlasnik kompanije "Srebrena malina", i Fahrudin Solak, sada već privremeno suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), osumnjičeni su u aferi "Respiratori" za nekoliko krivičnih djela, između ostalog i zloupotrebu položaja. Potvrđeno je to nezvanično za "Avaz" iz Tužilaštva BiH.

Solak i Hodžić glavni su akteri afere koja potresa BiH, a teška je 10,5 miliona KM i odnosi se na nabavku medicinske opreme, ali bez ikakve specifikacije.

Osnov sumnje

Status osumnjičenih Solak i Hodžić dobili su nakon što je prošle sedmice donesena zvanična naredba o provođenju istrage u aferi koja se odnosi na nabavku sto respiratora iz Kine u BiH, a za koje je utvrđeno tokom nedavnog vještačenja da su beskorisni u bolnicama.

Za sada su samo Solak i Hodžić osumnjičeni u ovom predmetu i ubrzo će im biti upućeni i pozivi za ispitivanje u ovoj pravosudnoj instituciji. Čeka se da Tužilaštvo BiH završi saslušanja svjedoka.

Uporedo s tim i dalje se obavljaju pretresi i izuzima dokumentacija. Od daljnjih prikupljenih dokaza zavisit će ko bi mogao još od svjedoka postati osumnjičeni i radi li se ovdje o organiziranoj grupi ili je ovaj dvojac radio sam i sklopio ovaj višemilionski posao.

Iz prijedloga Tužilaštva BiH prema Sudu, u koji smo imali uvid, da se Hodžiću blokiraju računi, jasno je vidljivo da postoji osnov sumnje da je učinjeno više krivičnih djela, između ostalog, udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje dokaza te pranje novca.

Nedavno smo objavili i ponudu "Srebrene maline" u vrijednosti od 9.000.000 KM, a s PDV-om u iznosu od 1.530.000 KM, što je u konačnici 10,5 miliona KM za 100 respiratora. Ukupno je za njih 80 koji su došli u Sarajevo plaćeno firmi u Šangaju 3,9 miliona evra, ali ostalih 20 još nije ni došlo.

Ova ponuda najprije je stigla na adresu Vlade Federacije BiH, a zatim u FUCZ, ali prije same odluke da se krene s nabavkom. Indikativno je da je ponuda "Srebrene maline" stigla 2. aprila, a već dan kasnije napravljen je ugovor između ove firme i Federalne uprave civilne zaštite o kupovini 100 respiratora.

Poslao sam sebi

Tužilaštvo je već jasno utvrdilo da je Solak nezakonito donio odluku o izuzeću od primjene Zakona o javnim nabavkama da bi se ovaj posao obavio.

On je sam sebi poslao prijedlog za izuzeće, a zatim isti dan potpisao zvaničnu odluku, pozivajući se na odluku Vlade FBiH o proglašenju stanja nesreće u Federaciji uzrokovane pandemijom koronavirusa. Dokazi Tužilaštva pak pokazuju da je ovaj posao dogovoren bez jasne odluke šta treba da se kupi.

Ko je sve do sada saslušan

U Tužilaštvu BiH je do sada saslušano deset osoba, među njima i Hasan Ganibegović, sada već bivši šef Ureda Fadila Novalića, sekretarka Vlade Edita Kalajdžić te ministrica finansija i komandantica Federalnog štaba Jelka Milićević.

Osim njih, iskaz su dali i pojedini radnici FUCZ-a.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)