Stručnjak za međunarodne odnose

Šolaja: Lavrov je neko s kim se ne poigrava na ovaj način

  • 15.12.2020. 11:22

Željko Komšić i Šefik Džaferović, članovi predsjedništva BiH odbili su danas da se sastanu sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim.

Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Rusije održao je samo srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Potez Komšića i Džaferovića je više nego skandalozan.

Profesor na FPN-u Miloš Šolaja kaže za ATV da je vrlo rijetko u diplomatiji da se već usaglašen protokol odbija.

"Ministar inostranih poslova jedne od najvećih sila svijeta koliko u istoriji toliko i danas na putu povratka, je neko sa kim se ne poigrava na ovakav način. To je poruka. Neće se Sergeju Lavrovu sigurno ništa desiti, niti će umanjiti njegov ugled. To više govori o onima koji su otkazali taj sastanak", rekao je Šolaja i dodao da se znalo da će Komšić i Džaferović naći neko opravdanje da se ne sretne sa Lavrovim jer je juče u Istočnom Sarajevu sa njim razgovarala Republika Srpska.

"Pojavila se ova neprimjerena i netaktička izjava ministra spoljnih poslova BiH, Bisere Turković, dakle ne samo da je ministarstvo nego je i Savjet ministara u funkciji Predsjedništva BiH. Kada se pogleda čitav taj sklop okolnosti onda izgleda zaista nelogično da se i razgovara na tu temu, tim prije što su postojale najave Milorada Dodika, da se raspravi šta je to maligni uticaj Rusije na Balkan. Očigledno je da Komšić i Džaferović nisu bili spremni da raspravljaju o tome, kao ni o izjavama Bisere Turković", kaže Šolaja.

Profesor međunarodnih odnosa kaže da je politika u Sarajevu pala pod nekakvo objašnjenje uticaja koje bi moglo da proizvede promocija Bajdena za predsjednika SAD-a i tu se povlače paralele sa vremenom od prije 25 godina.

"Nisam ubjeđen da će to biti politika Amerike. Za velike BiH je mala zemlja, i ako se u njoj ne ratuje i nema otvorenih kršenja ljudskih prava, to se svodi na nivo političke diskusije kakvu ima svaka zemlja. Da će neko trčati da interveniše neće. Mislim da je pogrešna odluka da se na ovakav način komunicira sa Ruskom Federacijom. Lavrov je ličnost koja zaslužuje da bude primljena bez obzira kakve stavove ima", kaže Šolaja.

Šta se sada može dogoditi?

"Može se dogoditi da Rusija pojača prisustvo. Lavorv je juče naglasio da je Rusija bila dio dejtonskog pregovaračkog paketa, odnosno dio tima. Rusija ima upravo tu funkciju da omogući Srbima i Republici Srpskoj da učestvuju u pregovorima. Rusija je uticala na to da i delegacija Srpske učestvuje u pregovorima. To Federalna štampa ne ističe jer joj ne odgovara. Činjenica da su lideri u pregovorima bile SAD i da uticaju i političkoj volji SAD-a je i Republika Srpska verifikovana i međunarodno-pravno kroz Dejtonski sporazum", kaže Šolaja i najavljuje da ćemo sada vidjeti i drugi dio.

"Lavorv je rekao jednu riječ koja oslikava drugo stanje. Republika Srpska je partner! To je prvi put istaknuto i to govori o novom odnosu sa Rusijom. Ako je Srpska Rusiji partner stvari se diferenciraju", kaže profesor Šolaja.

Rusija će zažmuriti na ovo što se dogodilo danas

"Ima zastave, nema zastave, izučavaće se ovo u praktičnim primjerima diplomatije. Usaglasiti protokolarni sastanak i ne doći na njega je zaista jedna poruka. Na kraju vidjećemo i ponašanje Rusije. Pretpostavljam da će da se ponašaju na način na prvi pogled previdjela to, povećala nivo tolerancije. Onda će se desiti neki drugi odnosi. Ne treba zaboraviti da bez ruskog gasa se ne grije Sarajevo. Da ne govorimo o tome da Rusija ima veću saradnju sa Republikom Srpskom i da želi da razvija dobre odnose sa BiH, polje je široko", rekao je Šolaja.