Odluka o prolongiranju izbora

SNSD uputio zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu odluke CIK-a

  • 25.05.2020. 18:52

Da li je odluka o prolongiranju lokalnih izbora legitiman potez Centralne izborne komisije, odlučiće Ustavni sud BiH, i to na zahtjev SNSD-a. To što su izbori odgođeni za 15. novembar nema nikakvog smisla, niti je zakonito, kažu u najvećoj stranci Srpske koja je danas uputila zahtjev Ustavnom sudu BiH da stavi tačku na već, po ko zna koju spornu odluku CIK-a.

U subotu su, kaže Luka Petrović, prevazišli sami sebe i odlučili da izbore odgode za čak 42 dana. 

"Sigurno je da ona nema nikakvih uporišta jer oni se čas pozivaju na vjerske praznike, a zna se dobro u Bosni i Hercegovini koji su to vjerski praznici, a sigurno nisu ono što si oni objašnjavali. Pa se pozivaju o finansiranju, a zna se dobro ko je zadužen za finansiranje a ne za odlaganje izbora. Ako Ustavni sud, a vjerujemo da će on vrlo brzo reagovati, a koliko sam upoznat oni već imaju sjendicu 19 juna, da kažemo podrži ovu odluku, onda nam je jasno kojim tokom ovo ide.. zakoni ne važe u Bosni i Hercegovini", kaže Petrović.

Da je  ovakav CIK itetkako sporan smatraju i u HDZ-u BiH.

"Pitanje je kada ce biti izbori.Ima li ste prvo datum iz desetog mjesaca, pa sad imate datum iz jedanaestog mjeseca .. evo sačekaćemo, pet, šest, deset dana da vidimo hoće li još nekih datuma biti pa toliko odgovor o legalitetu i legitimnosti onih koji su izabrani mimo zakona i mimo kriterijuma i procedura. Znači nedopustivo je ovo što smo sebi dozvolili da se Centralna izborna komisija popunjava na način kako to želi, jedan, ja bih rekao, politički hir", kaže Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH. 

Nova postava CIK-a, smatraju u Srpskoj, ne samo da donosi nezakonite odluke, već je i sama nelegitimna. Već je dobro poznato da je u BiH učinjen presedan u načinu izbora novih članova CIK-a, gdje su na prijedlog SDSovog poslanika Dragana Mektića u Predstavničkom Domu parlamentarne skupštine BiH, bez konkursa izabrani Vanja Bjelica Prutina i Jovan Kalaba. Dobro je poznat i njihov politički dosije i veze sa prvim ljudima SDS-a i PDP-a, čime je direktno prekršen Izborni zakon BiH.Odlluku CIK-a nikako ne podržavaju ni gradonačelnici koji spremno čekaju izbore. 

"Nastavlja se jedna serija nezakonitosti. Prvo su pojedini članovi CIKa izabrani na nezakonit način, znači nisu prošli konkurs kao i svi, inače insistiraju da se sve radi transparentno i na konkursima biraju. Naprosto je jedan poslanik izašao u skupštinu i predložio dva imena i ljudi izabrali. To se nikada do sada nije desilo. Nakon toga je odluka za raspisivanje izbora za 4. oktobar takođe bila parcijalno nezakonita jer nije donesen rokovnik koji je obavez apo zakonu. A onda je nezakonito određen neki drugi termin koji nema nikakvog uporišta ni ujednom članu zakona", kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

"Nama je svejedno. Mi ćemo ići na izbore kada to vlasti kažu, nismo za odgađanje. Nijedan jedini problem nemamo da izađemo pred građane, mi imamo šta reći, mi imamo šta pokazati, mi znamo šta želimo. Mi hoćemo, evo vidite, zajedničkim snagama da napravimo prave projekte za naš grad. Prema tome, za nas izbori kad god budu, mi smo spremni", kaže Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine. 

CIK je sedmog maja raspisala lokalne izbore ali bez plana izbornih aktivnosti. Nakon 15 dana, pravdajući se finansijskim problemima, odgodili su izbore. 

Тагови: