Staša Košarac

SNSD traži poštovanje rokova za formiranje vlasti

  • 18.12.2018. 11:40

Član Predsjedništva SNSD-a i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da će SNSD tražiti da se poštuju rokovi koje za formiranje izvršne vlasti u zajedničkim institucijama propisuje Zakon o Savjetu ministara.

"Rokovi su precizno propisani zakonom i oni su počeli da teku od 6. decembra, kada je konstituisan Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Mi tražimo da se taj zakon i ti rokovi poštuju, baš kao što SDA insistira na poštovanju odredaba Zakona o zastavi BiH. Ne može SDA tražiti da se jedan zakon poštuje, a drugi ne, i to onda kada to njima politički odgovara", poručio je Košarac u izjavi za Srnu. 

On je precizirao da Predsjedništvo BiH ima rok od najkasnije 15 dana od dana konstituisanja Predstavničkog doma parlamenta BiH da imenuje predsjedavajućeg Savjeta ministara. 

"Taj rok ističe u petak, 21. decembra i mi očekujemo da Predsjedništvo BiH ispuni svoju ustavnu i zakonsku obavezu i imenuje Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Savjeta ministara", naglasio je Košarac. 

On je dodao da Zakon o Savjetu ministara propisuje da se kompletna procedura imenovanja i potvrđivanja predsjedavajućeg Savjeta ministara mora završiti najkasnije u roku od 22 dana od konstituisanja Predstavničkog doma parlamenta BiH. 

"Ovo znači da, ukoliko u Predstavničkom domu postoji ista većina koja je izabrala Kolegijum tog doma, Tegeltija bi mogao i morao biti potvrđen do kraja ove godine", rekao je Košarac. 

Prema njegovim riječima, predsjedavajući Savjeta ministara nakon potvrđivanja ima rok od 35 dana da imenuje ministre i zamjenike i da od Predstavničkog doma zatraži potvrdu tih imenovanja.

"To je sasvim dovoljno vremena da se riješe problemi u vezi sa izborom delegata iz Federacije BiH u domove naroda federalnog Parlamenta i parlamenta BiH, te okončaju pregovori o tome ko će činiti vlast u Federaciji BiH", poručio je Košarac. 

On je pojasnio da Zakon o Savjetu ministara propisuje da kompletna procedura imenovanja i potvrđivanja ministara i zamjenika u Savjetu ministara treba da bude završena najkasnije 70 dana od konstituisanja Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. 

"Ukoliko taj rok ne bude ispoštovan, odgovornost za opstrukciju formiranja vlasti u zajedničkim institucijama BiH snosiće predstavnici političkih partija sa sjedištem u Sarajevu, prije svih SDA, a onda i druge pretežno bošnjačke stranke. Na tu vrstu opstrukcije SNSD će svakako imati adekvatan odgovor", naglasio je Košarac.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм