Milorad Dodik

Smijenjeni svi ambasadori koji u diplomatsko-konzularnoj mreži pripadaju Srpskoj

  • 18.12.2018. 19:25

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH izjavio je da je Predsjedništvo na današnjoj sjednici smijenilo sve ambasadore na mjestima u diplomatsko-konzularnoj mreži koja pripadaju Republici Srpskoj i da će u narednom periodu ta mjesta biti popunjena.

"U skladu sa ovlaštenjem srpski član Predsjedništva raspolaže srpskom kvotom u diplomatsko-konzularnoj mreži i ja sam odlučio da uvedem neke nove ljude. Ono što smo do sada uradili to je da smo smijenili sve ambasadore Srpske i u narednom vremenu ćemo vršiti popunu, rekao je Dodik. 

On je naveo da je smijenjen i jedan broj ambasadora iz hrvatskog korpusa, dok su na nekim pozicijama koje pripadaju Bošnjacima izvršena imenovanja na ranije upražnjena mjesta. 

Dodik je rekao da je sa druga dva člana Predsjedništva BiH sačinio sporazum o tome koja stalna ambasadorska mjesta i ona koja se rotiraju, pripadaju kojem narodu. 

"Nas trojica smo sačinili sporazum, da bismo imali sređenu situaciju kada budu isticali mandati i da se svaki put ne lome koplja o tome šta kome pripada", naglasio je Dodik. 

"Predsjedništvo je obavezno da 15 dana nakon konstituisanja PD PS BiH imenuje predsjedavajućeg i postoji saglasnost da to bude Srbin, tj. Zoran Tegeltija ali ne znam što to bošnjački član Predsjedništva odlaže", kaže Dodik.

Kada je riječ o popunjavanju upražnjenih ambasadorskih pozicija, Dodik je podsjetio na diplomatsku praksu da se ime novog ambasadora ne saopštava dok zemlja domaćin ne da agreman. 

Komentarišući današnji sastanak predstavnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Nezavisnog odbora, Dodik je rekao da lično nema problema sa bezbjednošću. 

On je dodao da je Predsjedništvo na današnjoj sjednici, kao pokrovitelj Zimskog olimpijskog festivala mladih /EJOF/, koji će u februaru biti održan u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, dalo saglasnot da Oružane snage BiH mogu biti angažovane tamo gdje bude potrebno.